Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do obiadu, który pokocha każdy domownik. Pyszne, aromatyczne, ziołowe, chrupiące- lepszych nie zrobiłam. Prosty przepis, który największy amator kulinarny zrobi i nie będzie mieć z tym problemu. Pieczone ziemniaki gniecione są świetną alternatywą zwykłych, gotowanych. Często robię pieczone ziemniaki na kolację, bez żadnych dodatków, bo zwyczajnie nie są potrzebne. Smak wynagradza wszystko. Koniecznie spróbuj, gwarantuje, że będziesz je robić częściej.
Jak przyprawić pieczone ziemniaki?
Przyprawę do ziemniaków warto przygotować samemu i nie kupować gotowych mieszanek w sklepie, które zawierają niepotrzebne dodatki. Zasada jest prosta im bliżej natury, tym lepiej. Idealnym dodatkiem do ziemniaków jest świeża natka pietruszki i koperek- wzbogacą smak i sprawią, że nie trzeba będzie używać suchych przypraw.
Co zrobić, żeby pieczone ziemniaki nie były suche?
Na to też jest prosta odpowiedź, wystarczy użyć niewielkiej ilości oleju, który najlepiej nabierać za pomocą pędzelka, wtedy można łatwo kontrolować ilość użytego oleju, który jest dość kaloryczny. Drugim sekretem i tajemnicą kucharską jest wcześniejsze podgotowanie ziemniaków w wodzie z solą. W ten sposób ziemniaki, nawet zimne są dobre, smaczne i zachowują swoją półtwardość. Ważne, żeby ziemniaki tylko podgotować! Nie przegotować, wtedy będzie jedna wielka klucha.
Jak zrobić pieczone ziemniaki, żeby były chrupiące
Podgotowane ziemniaki należy umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach od siebie, żeby nie były do siebie przyklejone. Następnie każdy z ziemniaków najlepiej nieco rozgnieść i przy pomocy pędzelka nałożyć odrobiny oleju lub oliwy z oliwek.
Ile piec ziemniaki w piekarniku
Podgotowane ziemniaki wystarczy piec około 30 min. Polecam wcześniej je podgotować, ponieważ ziemniaki pieczone mają tendencję do „przesuszenia” są bardzo twarde i niezbyt smaczne. Do tego czas pieczenia jest mocno wydłużony.
Pieczone ziemniaki z czym podawać
Pieczone ziemniaki można podawać np. z rybą. Dla mnie to najlepsze połączenie, a do tego sałatka na bazie mixu sałat z pomidorkami, cebulą i ogórkiem, polana odrobiną oliwy z oliwek. Ziemniaki pieczone można jeść bez dodatków i mieć gotową kolację. Utarł się schemat, że ziemniaki są tylko do obiadu, co nie jest prawdą, bo równie dobrze, możesz je jeść na lunch. Te ziemniaki pieczone z mojego przepisu pyszne są nawet na zimno! Świetną metodą jest zrobienie gzika. Przygotuj pieczone ziemniaki, a dodatek twarożek ze szczypiorkiem. Na pewno będzie częściej takie danie u Ciebie gościć.
Pieczone ziemniaki gniecione
Ten przepis bazuje na podgotowanych ziemniakach w mundurkach, które następnie należy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia w odstępach, żeby do siebie nie przywierały. Następnie najlepiej wziąć kubek i delikatnie rozgnieść ziemniaka, żeby przyprawy doszły do środka i posmarować gotową mieszanką ziołową.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 min
Kaloryczność: 83 kcal / 1 ziemniak 84 g
Liczba porcji: 8 ziemniaków
Pieczone ziemniaki ile kcal
Porcja: 8 średnich ziemniaków
Pieczone ziemniaki – ilość kcal: 83 kcal / 1 ziemniak 84 g
Makroskładniki: Białko: 1,65 g , Tłuszcze: 1,34 g, Węglowodany: 16,91 g
Pieczone ziemniaki ilość kcal w 100g: 99 kcal w tym B: 2g, T: 1,6 g, W: 20,2 g
Całość posiłku pieczonych ziemniaków kcal: 8 ziemniaków przyprawionych waży 670 g i zawiera 666 kcal w tym: B: 13,1 g, T: 10,69 g , W: 135,2 g
Składniki na pieczone ziemniaki:
- 8 średnich ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek, bądź olej rzepakowy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania pieczonych ziemniaków w piekarniku:
Ziemniaki umyj, ale nie obieraj. Dzisiejszy przepis jest na ziemniaki w mundurkach, dlatego warto kupić lepszą odmianę w warzywniaku. Zagotuj wodę z solą i do gotującej się wody wrzuć ziemniaki. Gotuj do średniej miękkości. UWAGA! Ważne, żeby ziemniaków nie przegotować, bo będą się rozpadać i nie będą smaczne.
Jak długo gotować ziemniaki przed pieczeniem?
Ziemniaki należy podgotować. Orientacyjny czas po wrzuceniu ziemniaków to około 10 min. Warto sprawdzać patyczkiem, mają być średnio podgotowane, czyli patyczek powinien w nie wejść z lekkim oporem. Ważne, żeby ich nie przegotować.
Domowa przyprawa do ziemniaków
Czas na przygotowanie mieszanki do ziemniaków. Do miseczki wlej 1-2 łyżki oliwy z oliwek, bądź oleju rzepakowego. Nie bój się olejów! W małej ilości są dla nas bardzo zdrowe. Dodaj posiekaną łyżeczkę natki pietruszki i łyżeczkę świeżego koperku. 2-3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Osobiście dodałam 3 ząbki, jednak ja bardzo lubię mocno wyczuwalny smak czosnku, więc jeśli chcesz mieć delikatniejszy smak, dodaj 2 ząbki. Wymieszaj.
Podgotowane, gorące ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach, żeby się nie dotykały. Następnie przy pomocy szklanki, lub widelca rozgnieć każdego z ziemniaka. Nie rozwalaj całego ziemniaka, tylko delikatnie rozgnieć, żeby mieszanka ziołowa doszła do środka ziemniaka. Przy pomocy pędzelka posmaruj marynatą każdego ziemniaka i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 30 min.
A z dodatków, które można podać do ziemniaków proponuję :
Burger z wołowiną
Sałatkę z brokułami i serem typu feta
Pieczonego łososia
Czy na sałatkę z tego przepisu z pomidorkami koktajlowymi i serem
Możesz również użyć do sałatki z camembertem
Pomysłów jest wiele, ale na pewno polecę podać je też w formie gzika z twarożkiem przygotowanym wcześniej z jogurtem i szczypiorkiem. Gwarantuje, że na pewno Ci posmakuje!
Zapraszam Cię do obserwowania mnie na FB i IG, gdzie pokazuje siebie nieco od strony prywatnej i można mnie bardziej poznać. Dołącz również do grupy na FB, gdzie grupowicze dzielą się swoimi przepisami, więc można łatwo się zainspirować i znaleźć coś dla siebie. Pamiętaj, że zapisując się na newsletter u mnie nie ma spamu! Są dodatkowe treści, których nie ma na blogu. Ahh i zapomniałam dodać! Wracam na YouTube, więc znajdziesz mnie jeszcze tam w formie wideo, jednak nie ma tam regularności w dodawaniu wideo, więc daj suba, żeby być na bieżąco!