Najlepszy przepis na zdrowego wołowego burgera! Porcja jest dosyć spora- wychodzi 620 g, więc można go podzielić na pół (choć nie oszukujmy się, każdy potrafi zjeść całego burgera na raz) i wtedy kalorie będą o połowę mniejsze. W burgerze można zastosować trzy triki, żeby był „odchudzony” po pierwsze nie stosujemy majonezu, po drugie odpowiedni ser (ważne, żeby nie był żaden topiony, czy żółty) po trzecie odpowiednia bułka. Ten burger posmakuje każdemu wielbicielowi fast foodów.
Domowy fast food
Każdy lubi fast foody, nie znam osoby, która by nie lubiła! Można zrobić go na wiele sposobów, ale najlepszy to ten domowy, ponieważ wiemy jakich produktów używamy i możemy oszacować kalorie, żeby nie przekroczyć dziennego zapotrzebowania.
Burger z prawdziwą wołowiną
Burger z mojego przepisu jest z prawdziwą wołowiną. Tradycyjny, klasyczny burger! Burger z wołowiną jest najlepszy z propozycji mięsnych burgerowych, niestety minus jest taki, że większość kalorii pochodzi właśnie z mięsa. Kalorie można, jednak nieco obciąć używając odpowiedniej bułki ze sprawdzonej piekarni i nie stosując tony ciężkich sosów na podstawie majonezu! Ważny jest też ser, najlepiej wypada ser mozzarella.
Najlepszy burger z wołowiną
Nie ma lepszego burgera z wołowiną. Uważam, że ten przepis jest lepszy, niż zamawiany burger z niejednej restauracji. Przygotowanie trwa chwilę, a smak będzie godny zapamiętania!
Zdrowy fast food na obiad
Stosując odpowiednie zamienniki stworzymy burger doskonały. Pyszny, chrupiący burger z wołowiną. Zamiast majonezu, używamy jogurtu, a ser niech będzie mozzarella. Bułkę wybieramy z dobrej piekarni!
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 6 min
Kaloryczność: 620 kcal / 660 g
Liczba porcji: 1
Kalorie burgera wołowego:
Porcja: 1 burger
Burger z wołowiną – ilość kcal: 620 kcal / 660 g
Makroskładniki: Białko: 53,56 g , Tłuszcze: 21,74 g, Węglowodany: 61,35 g
Składniki na burgera z wołowiną:
- Bułka razowa
- 120 g wołowiny, jajko, cebula, sól, pieprz
- Sałata
- Pomidor
- Ogórek małosolny
- Cebula
- Mozarella z zalewy
- Musztada + jogurt z ząbkiem czosnku
- Ketchup
Sposób przygotowania burgera wołowego:
Zaczynamy od mięsa wołowego. Dodajemy do mięsa pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, sól, pieprz. Mieszamy i odstawiamy na 30 min. Formujemy dużą kulę i spłaszczamy do uzyskania kształtu kotleta. Smażymy na oleju kokosowym z obu stron do zarumienienia. Pod koniec kładę na burgera pokrojony plasterek mozzarelli, żeby się lekko roztopił.
Czas na dodatki; warzywa myjemy i kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Bułkę razową przekrajamy na pół i podpiekamy na suchej patelni, aż będzie lekko złocista, chrupiąca. Smarujemy jedną część ketchupem, a drugą jogurtem wymieszanym z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę z musztardą. Na bułce układamy pomidora, cebulę, ogórka, kotleta z mozzarellą i sałatę. Zakrywamy górną bułką i wbijamy nóż/wykałaczkę, żeby ładnie się ze sobą trzymało.
Burgera można podawać z sałatką, lub (co mniej polecam) tradycyjnie z frytasami! Skoro potrafisz zrobić pysznego burgera to może czas na pizzę bez drożdży ?