Przepis na pizzę pokocha każda osoba, która uwielbia fast foody. Pizza ma połowę mniej kalorii, niż normalna z mąki pszennej i drożdżami. Dodatkowo nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta i robi się ją dosłownie w kilkanaście minut! Przepis oczarował całą moją rodzinę. Pizza jest pyszna i syta. Grubość ciasta zależy od Was, można dostosować. Osobiście lubię pizzę niczym z pizza hut, więc robię ciasto dość grube.
Bez użycia drożdży
W pizzy nie ma drożdży, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Przygotowanie ciasta to kwestia dosłownie kilku minut, więc jak ktoś ma nagły wilczy apetyt na pizze to z tym przepisem w ciągu 30 min ją zrobi!
Tylko kilka składników na ciasto
Najważniejsza jest mąka i jogurt. Mając te dwa produkty wyczarujesz pizze, niczym z filmu! Przepis na pizze jest prosty.

Ciasto gotowe w kilka minut
Wystarczy zagnieść i połączyć ze sobą składniki. Pizza nie ma drożdży, więc nie trzeba czekać na wyrośnięcie, a to bardzo ułatwia i przyspiesza pracę.
Przepis dla osób początkujących
Z tym przepisem poradzi sobie każdy, tu nie ma żadnej filozofii, więc jeśli nigdy nie robiłeś pizzy, to ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Pizza jogurtowa jest szybka i łatwa.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Pieczenie pizzy: 10-15 minut
Kaloryczność: 353 kcal / 1 kawałek
Liczba porcji: 4 duże kawałki
Kalorie pizza:
Spód do ciasta cały– 692 kcal
Porcja: 4 duże kawałki
Fit pizza – ilość kcal: 353 kcal / 1 kawałek – 244 g
Makroskładniki: Białko: 19,36 g , Tłuszcze: 12,96 g, Węglowodany: 39,22 g
Kalorie będą różnić się w zależności od gramatury dodatków na pizzę.

Składniki na fit pizze:
– 100 g mąki pszennej tortowej
– 80 g mąki orkiszowej
– 150 g jogurtu naturalnego ciepłego
– 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– Sos: 3 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, świeża bazylia, ząbek czosnku, suszone oregano
Dodatki na pizze:
– 0,5 cebula biała
– 100 g kiełbasa wiejska
– Garść kukurydzy
– Mozarella
– Garść pieczarek
Sposób przygotowania pizzy bez drożdży:
Do miski wsypujemy 100 g mąki pszennej tortowej i 80 g mąki orkiszowej, dodajemy pół łyżeczki sody oczyszczonej i pół łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Jogurt naturalny podgrzewamy w kąpieli wodnej (nie może być prosto z lodówki). Jogurt ma być letnio ciepły. Wlewamy do mąki. Ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej, elastycznej, zwartej kuli ciasta. Ciasto nie powinno się lepić i powinno być elastyczne. Na formę o wielkości 24-26 cm średnica wylewamy łyżkę oleju i rozprowadzamy po całości. Forma może być na tarte, ważne, żeby boki były wyższe. Wałkujemy ciasto i wykładamy do formy.
Teraz przygotujemy sos do pizzy. Do miseczki dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, świeżą, posiekaną bazylię, suszone oregano, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie. Rozprowadzamy po cieście.
Dodatki do pizzy dajemy wedle uznania. Na ciasto z sosem wykładamy starty ser mozzarella, następnie cebulę pokrojoną w piórka, kiełbasę, kukurydzę i garść pieczarek.
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, pieczenie góra – dół. Wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na 10-15 min. Pizze można pokroić na 4 lub 6 kawałków, choć wolę 4 większe kawałki. Smacznego!


