Upał, duchota, brak energii i szczególna niechęć do stania w kuchni. Znasz to? Zastanawiałaś się co jeść w upały? Ciężko wytrzymać w gorące dni, a co dopiero gotować w upale. Jeść trzeba, a najlepiej w takie dni dostarczać posiłki, które są:
- Lekkie
- Szybkie
- Dodające energię
- Orzeźwiające
Latem zazwyczaj mamy mniejszą ochotę na jedzenie i gotowanie. Sama mam problem z włączeniem piekarnika, gdy za oknem jest 30 stopni. Jedzenie jest bardzo ważne i dostarcza energii, więc latem trzeba mocno zwracać uwagę, żeby jeść posiłki, które są lekkie i szybkie w przygotowaniu. Najlepsza dieta na upały to dieta sezonowa– korzystanie z dobrodziejstw owoców i warzyw latem, gdzie ich okres jest bardzo krótki. Pełno warzyw, owoców, strączków, roślin- korzystaj póki jest na nie sezon. Lato jest cudowne pod względem bogactwa w warzywa i owoce, dlatego najlepiej w okres letni skupić się na jedzeniu właśnie ich.
Co pić w upały?
To kolejny bardzo ważny temat, który nie można POMIJAĆ. Woda jest jeszcze ważniejsza, niż posiłek! Latem organizm potrafi się odwodnić w krótkim czasie. Upał, słońce, duchota- to powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wodę. Jeśli nie lubisz smaku wody mam dla Ciebie propozycje na genialne wody smakowe.
Przepisy na wody smakowe
- Woda+ogórek+cytryna+mięta
To połączenie jest moim ulubionym. Niezwykle orzeźwiający i pyszny smak. Dodaj magicznego ogórka do wody i zobacz jaki genialny daje posmak! Nawet jeśli nie lubisz ogórka- spróbuj, smak wody jest zupełnie inny.
- Woda + truskawki + bazylia
Kolejne świetne połączenie. Pamiętaj, że do wody możesz dodawać dowolne ulubione owoce, eksperymentuj, baw się smakami i próbuj.
- Woda+ limonka + mięta
Klasyka połączenia! Zamiast limonki może być oczywiście cytryna.
- Woda+ maliny + mięta + limonka
Ostatnio pierwszy raz spróbowałam wody smakowej z maliną i byłam zaskoczona smakiem! Słodkie, fajne i orzeźwiające połączenie.
Co jeść w upalne dni?
Odpowiedź jest krótka- sezonowe owoce i warzywa. Posiłki mają być lekkie, dostarczające energię, orzeźwiające i przede wszystkim szybkie. Nie znam osoby, która latem uwielbia siedzieć w kuchni. Osobiście uwielbiam gotować, ale latem… tej chęci jest dużo mniej, a potrafię całymi dniami siedzieć w kuchni. Lato jednak rządzi się innymi prawami. Warto dbać o to co jesz, ale też nie spędzać pół dnia w kuchni, bo efekt będzie odwrotny- porzucisz dietę i będziesz jeść, co popadnie, byle było szybkie. Dobrze przejdźmy do konkretów. Co jeść w upały? Świetne będą wszelkiego rodzaju jogurty, kefiry, maślanki. Możesz do nich dodawać owoce i domowe musli (polecam, ten przepis jest najlepszy na świecie) i otrzymasz pełnowartościowe śniadanie, które doda Ci energii na kilka godzin. Wszelkiego rodzaju sezonowe owoce i warzyw: bób, fasolka szparagowa, truskawki, czereśnie.
Lekkie przepisy w upały
Poniższe propozycje przepisów to przepisy, z których korzystam szczególnie latem. Ważne, żeby gotowanie było szybkie i zdrowe.
Chłodniki
Ostatnio przygotowałam chłodnik z rzodkiewki i ogórka, który wyszedł genialny w smaku i bardzo orzeźwiający.
Składniki na chłodnik:
- 12 rzodkiewek
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki zsiadłego mleka
- 1 zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku, sól, pieprz
Sposób przygotowania chłodnika:
Rzodkiew i ogórka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj zsiadłe mleko i jogurt, wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj ząbek czosnku, rzodkiew i ogórka pokrojone w małe kostki, a ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj sól i pieprz. Gotowe.
Koktajle na lato
Koktajle są bardzo fajną alternatywą na śniadanie lub drugie śniadanie. Można przygotowywać je z samych owoców, dodawać warzywa, albo robić je z samych warzyw.
Kilka propozycji na koktajle latem:
- 400 ml mleka, 300 g owoców, 100 g jogurtu greckiego, 50 g płatków owsianych
- pół arbuza, sok z 2 cytryn, 6 listków świeżej mięty, 100 ml wody
- 2 szklanki truskawek, 1 szklanka kefiru, świeża mięta, łyżka miodu
- szklanka jagód, pół szklanki soku pomarańczowego, pół szklanki jogurtu naturalnego
- sok z 3 pomarańczy, 1,5 szklanki świeżego szpinaku, jabłko
- pół grejpfruta, pół pomarańczy, banan, sok z cytryny, szklanka wody
- zielony ogórek, 2 garście rukoli, szklanka jogurtu naturalnego, sok z cytryny
- 2 buraki, 1 jabłko, szklanka wody
Orzeźwiające sałatki na lato
Sałatki są idealną propozycją na posiłki latem. Dostęp do sezonowych owoców i warzyw sprawia, że smak sałatki będzie głębszy i wyraźniejszy. Korzystaj póki są dostępne składniki!
- Zdrowa sałatka cezar przepis TUTAJ
- Sałatka z brokułem i fetą przepis TUTAJ
- Sałatka caprese- pomidory, mozarella, bazylia i oliwa z oliwek
- Tutaj znajdziesz 12 zdrowych dressingów do sałatek
Co jeść jak jest gorąco?
Dobrym wyborem będą wszelkie:
- Tortille z warzywami i lekkim dresingiem
- Wszelkie bowl z warzywami
- Lekkie makarony np. z truskawkami
- Placuszki, omlety, które są dobre na zimno
- Placki ziemniaczane z dressingiem jogurtowym
- Kasza bulgur z hummusem i warzywami
3 komentarze
Fajny wpis. Ja staram się jeść jakieś dania z owocami. Robimy własne lody. Ogólnie im lżej tym lepiej. Sałatki i koktajle tak jak piszesz też są w menu. Pozdrowienia !
Dania z owocami czasami wychodzą tak pyszne, że na nic innego nie ma się ochoty… Warto eksperymentować! Uwielbiam uczucie lekkości po posiłkach tak samo- to jest nie do zastąpienia 🙂 Miłego dnia!
Bardzo ciekawe przepisy! Szczególnie zainteresował mnie warzywny chłodnik. Wygląda bardzo smacznie, a jego przygotowanie wydaje się szybkie i łatwe. Myślę, że każdy poradziłby sobie z jego przyrządzeniem 😉