Sałatka bez dressingu nie jest sałatką tylko mieszanką warzyw, dlatego kładę bardzo duży nacisk na dressingi, żeby potrawa nie tylko była zdrowa, ale też smaczna! Dressingi do sałatek to podstawa. O ile każdy potrafi przygotować sałatkę z warzyw to dressingi już są problematyczne, dlatego wiele osób nie potrafi wymyślić ciekawych sosów do sałatek. Nie wyobrażam sobie jeść warzyw bez żadnego dressingu! Na całe szczęście mam listę sprawdzonych sosów z których korzystam i wiem, że dzięki nim sałatka wyjdzie przepyszna!
Podstawowa baza do przyrządzenia dressingów:
– oliwa z oliwek
– ocet balsamiczny
– sok z cytryny
– jogurt naturalny
Jeśli nie masz żadnego pomysłu na sos to uniwersalny przepis: łyżka oliwy, łyżeczka miodu, ocet balsamiczny, sok z cytryny, sól, pieprz. Gotowe!
A oto 12 przepisów na sprawdzone i smaczne dressingi:
Klasyczny sos vinegree
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 łyżki soku z cytryny
– łyżeczka miodu
– łyżeczka musztardy (nie ostrej)
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dressing z octem jabłkowym
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżka octu jabłkowego
– łyżeczka miodu
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ziołowy dressing
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka octu balsamicznego
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– poszatkowana świeża bazylia
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dressing z awokado
– awokado bez skórki
– garść świeżej bazylii
– łyżka soku z cytryny
– pół szklanki wody
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos zblendować na gładką masę. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dodać wodę. Dressing można przechowywać 3 dni w lodówce.
Dressing z mango
– duża garść pokrojonego mango
– 2 łyżki świeżej bazylii
– 2 łyżki soku z limonki/cytryny
– łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos zblendować na gładką masę. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, dodać wodę. Dressing można przechowywać 3 dni w lodówce.
Dressing miodowo-musztardowy
– 3 łyżki jogurtu typu greckiego
– łyżeczka miodu
– łyżeczka musztardy sarepskiej
Wymieszać składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dolać wodę.
Dressing słodko-kwaśny
– ¼ łyżeczki startej skórki pomarańczy
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka miodu
– 2 łyżki wody
– sok z połowy cytryny
– pieprz, sól
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dressing czosnkowy
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, słodka papryka
Dressing bazyliowy
– dwie garście świeżej bazylii
– garść ziaren słonecznika / pistacji
– sok z 1 cytryny
– dwie łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki wody
– pieprz, sól
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dressing jogurtowo-ziołowy
– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dressing tzatziki
– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– pół ogórka (posiekanego)
– 2 ząbki czosnku
– łyżka posiekanego świeżego koperku
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Należy pamiętać, aby dokładnie odcisnąć wodę z ogórka przed połączeniem z jogurtem. Jogurt można użyć zarówno gęsty jak i płynny w zależności od oczekiwanej konsystencji. Sos zarówno nadaje się do sałatki (wybierz jogurt płynny) jak i jako dodatek do warzyw (wybierz jogurt gęsty)
Dressing cytrynowy
– 6 łyżek jogurtu naturalnego
– garść świeżej bazylii
– sok z 1 cytryny
– sól, pieprz
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
A Wy macie ulubiony przepis na dressing do sałatki?
6 komentarzy
pysznie! porywam te przepisy :))
Cieszę się! 🙂
Ja też chętnie skorzystam.! Szukam urozmaicenia w swoich warzywnych sałatkach 🙂
Wszelkie dressingi z solą przeczą wszelkiej zdrowotności. Nie rozumiem jak można promować takie sosy do sałatek. Porażka totalna. Soli mówimy NIE !!!!
Odrobina soli w niczym nie szkodzi, a soli używamy praktycznie w każdej potrawie, więc nie wpadajmy w skrajność 🙂
Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na dressing do sałatki. Jednak po lekturze tego wpisu mam jeszcze większy problem – który dressing wybrać. Wszystkie brzmią wyśmienicie 🙂 Chyba jednak zdecyduję się na ziołowy.
Ale zastanawia mnie najbardziej dressing z mango – tak się składa, że zostało mi pół mango. Chętnie skorzystam z tego przepisu tylko nie wiem z jakimi składnikami będzie komponował się jego smak. Może macie jakieś inspiracje?
A reszta przepisów już wydrukowana i dodana do mojej książki z przepisami. Na pewno się jeszcze przydadzą 🙂