Uwielbiam musli, jem bardzo często na śniadanie z kefirem, jogurtem czy maślanką. Moja codzienność śniadaniowa to koktajl lub musli z jogurtem i owocem. Te dwie formy śniadaniowe najczęściej wymieniam między sobą, dlatego bardzo zależało mi na idealnym, zdrowym musli.
Kupne wersje zawierają niepotrzebne dodatki i cukier. Zrobienie musli w domu sprawia, że zaoszczędzamy pieniądze i mamy pewne źródło mieszanki. Opracowałam w końcu idealny przepis, gdzie nawet kupne z dodatkiem cukru i innych niepotrzebnych składników nie smakują, tak pysznie, jak ta wersja. Serio, to najlepszy przepis na musli! Wyszło go bardzo dużo, potrzebowałam dwóch słoików 1,5 l (drugi niezapełniony do końca).
Najlepszy przepis na musli
Robiłam wiele razy domowe musli. Ta wersja jest zdecydowanie najsmaczniejsza. Nie mam już potrzeby zmieniania i kombinowania, bo ten przepis w końcu jest w pełni doprecyzowany.
Musli domowe proporcje
Proporcje są niezwykle istotne, dlatego pamiętaj, żeby ściśle ich przestrzegać – proporcje są gwarancją sukcesu.
Sprawdzony przepis
Jak pisałam wyżej, wiele razy robiłam musli, jednak za każdym razem czegoś mi brakowało. Ta wersja w końcu jest udana. Zawiozłam je mamie, siostrze – wszystkim smakowało! Korzystajcie z przepisu i nie dziękujcie!
Przepis krok po kroku
Na poniższych zdjęciach znajdziecie cały proces powstawania musli!
Musli kalorie:
Domowe musli – ilość kcal: 121 kcal / 30 g
Białko: 2,5 g, tłuszcze: 7,4 g , węglowodany: 11,2 g
Jak zrobić domowe musli?
Potrzebujesz piekarnika, czasu i kilku składników oraz miejsce na przechowanie musli!
Składniki na musli:
– 500 g płatków owsianych
– 300 g orzechów (ja dałam włoskie, nerkowce i migdały)
– 100 g wiórków kokosowych
– 100 g siemię lniane
– 300 g suszonych owoców ( u mnie rodzynki, daktyle i morele)
– 50 g pestek dyni
– 50 g słonecznika
– 150 ml oleju słonecznikowego
– 150 ml miodu (opcjonalnie – ja dodałam i jest dość słodkie)
– 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania musli:
Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Orzechy obieramy i rozdrabniamy tłuczkiem. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, oprócz suszonych owoców. Wlewamy olej, miód i mieszamy. Na blaszkę umieszczamy gotową mieszankę i wkładamy do piekarnika na 30 min. Mieszaj raz na jakiś czas. Gotowa mieszanka powinna mieć złocisty odcień.
Po wystygnięciu musli, dodajemy suszone owoce i mieszamy. Gotową mieszankę przechowujemy najlepiej w szczelnym pojemniku – u mnie słoik – można przechowywać do 2 miesięcy.
Szybki przepis na musli
Nie ma lepszego – nieskromnie pisząc- przepisu na musli.
Przepis na musli krok po kroku
Gromadzimy to co potrzebujemy.
Suche składniki mieszamy ze sobą. Wcześniej orzechy należy rozbić tłuczkiem.
Dodajemy olej i miód. Mieszamy.
Wkładamy do piekarnika na 30 min. Mieszamy raz na jakiś czas.
Po wystygnięciu dodajemy suszone owoce, mieszamy i gotowe!