Placuszki, wszelkiego rodzaju racuchy, to coś co uwielbiam. Mam sprawdzone przepisy, których nie zmieniam i zawsze wychodzą pysznie. Przy dziecku praktycznie codziennie robię różnego rodzaju placki, omlety czy racuchy, ponieważ syn uwielbia taką formę jedzenia, a przy tym jestem w stanie przemycić składniki, czy produkty, których dziecko nie lubi. Racuchy z gruszkami są niezwykle delikatne w smaku, wilgotne i puszyste. Kawałki owoców pachną niesamowicie!
Dokładny opis wykonania krok po kroku
W tym przepisie krok po kroku pokazuje jak przygotować racuchy z gruszką. Przepis jest banalnie prosty, a te placuszki pokochają dorośli i dzieci.
Sprawdzony przepis na racuchy
To sprawdzony przepis, który robię od dłuższego czasu i zawsze wychodzi. Zdrowsza wersja tradycyjnych racuchów.
Przepis z prostymi składnikami
Placuszki składają się z produktów, które większość osób ma w domu, więc nie ma tu trudno dostępnych składników. Każdy będzie w stanie zrobić racuszki.
Pomysł na śniadanie dla dziecka
Idealne placuszki dla dzieci. Świetne przy rozszerzaniu diety niemowlakom, jeśli ktoś stosuje metodę blw. Mój syn je uwielbia, więc często robię ten przepis dla niego.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 min
Kaloryczność: 142 kcal w 100 g (1 placuszek ma 52 kcal)
Liczba porcji: 20 dużych kawałków
Kalorie racuchy z gruszką:
Porcja: 20 dużych placuszków
Placuszki z gruszką – ilość kcal: 52 kcal / 1 kawałek 37 g
Makroskładniki: Białko: 2,57 g , Tłuszcze: 1,22 g, Węglowodany: 7,66 g
Wartość w 100 g : 142 kcal: B:7 G, T: 3,3G, W:20,7 G
Składniki na placuszki z gruszką:
– 170 g mąki orkiszowej jasnej
– 3 jajka
– Łyżka erytrolu
– Jogurt naturalny – pół szklanki
– 2-3 gruszki
– Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– Kropla aromatu waniliowego
Sposób przygotowania placuszków:
Do miski wsyp 170 g mąki orkiszowej jasnej, dodaj 3 jajka, łyżkę erytrolu i pół szklanki jogurtu naturalnego. Wymieszaj ze sobą do połączenia się składników, dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszaj lub miksuj do dokładnego połączenia składników. Odstaw ciasto na 30-60 min.
2-3 gruszki obierze ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ciasta i wymieszaj szpatułką. Na patelnię dodaj łyżkę oleju rzepakowego. Po nagrzaniu patelni i oleju, łyżką nakładaj porcję ciasta. Jedna duża łyżka- jeden placuszek. Placki smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Zdejmuj je na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.
Z podanych proporcji wychodzi około 20-25 placuszków.
A po tradycyjny przepis na racuchy z jabłkiem zapraszam tutaj. A może spróbuj placków z cukinii?