Przepis na ciasto z truskawkami jest pyszne, delikatne, ma łagodny posmak babki, jednak dzięki dodanym owocom jest wilgotne i obłędne w smaku. Robiłam przepis kilkukrotnie, na początku zamiast oleju rzepakowego dodałam masło, jednak ciasto było bardzo niskie, a po zmienieniu na olej ciasto wyrasta ponad tortownicę. W smaku nie zauważyłam różnicy, więc lepiej użyć oleju.
Deser idealny na każdą okazję
Orzeźwiające ciasto z truskawkami, które każdy pokocha. Genialne w smaku, delikatne, bez grama cukru. Idealne na każdą okazję. Ciasto sprawdzi się również w podróży. Moja mama je robiła na wycieczkę i sprawdziło się idealnie.
Zdrowe ciasto z truskawkami
Z niezdrowych produktów użyłam mąki pszennej. Nie eksperymentowałam jeszcze z mąką orkiszową, ale z pewnością następnym razem spróbuję na niej przygotować. Zamiast cukru dodałam erytrol, który daje radę, jeśli chodzi o słodkość. Ciasto wyszło super słodkie!
Ciasto bez cukru
Staram się nie używać w ogóle cukru, choć zdarza się, że używam go w wypiekach. Zanim przygotuję wersję fit, najpierw robię tradycyjnie. Tu zamieniłam cukier na erytrol w nieco większej ilości, a efekt ten sam! Dzięki temu kalorii jest o połowę mniej.

Ciasto, które zawsze się udaje
To ciasto nie ma prawa się nie udać. Każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba, która nigdy nie piekła żadnego ciasta. Rób je krok po kroku, a z pewnością się uda.
Najłatwiejsze ciasto z truskawkami
Jeden z szybszych i prostych przepisów na ciasto z truskawkami. Robi się je ekspresowo szybko, a w smaku jest lepsze, niż niejedno, które zajmuje dużo więcej czasu. Ciasto ma delikatny smak babki, a w połączeniu z truskawkami ciasto jest super nawilżone i pyszne.
Można użyć dowolnych owoców
Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców. Ciasto jest uniwersalne. Można przygotować ciasto z malinami, borówkami, agrestem, jagodami. Cokolwiek masz w domu z pewnością wyjdzie świetnie.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 min
Kaloryczność: 189 kcal w 100 g
Liczba porcji: 10 dużych kawałków

Kalorie ciasta z truskawkami:
Porcja: 10 kawałków
Ciasto z truskawkami – ilość kcal: 256 kcal / 1 kawałek 136 g
Makroskładniki: Białko: 6,90 g , Tłuszcze: 15,48 g, Węglowodany: 23,26 g
Wartość w 100 g : 189 kcal: B:5,1 G, T:11,4 G, W:17,1 G
Składniki na ciasto z truskawkami:
– 240 g mąki pszennej
– 5 jaj (lub 4 duże)
– 250 g erytrolu
– Kilka kropli olejku waniliowego
– 120 ml oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 700 g truskawek (można mniej, 500 g minimum)

Sposób przygotowania ciasta z truskawkami:
Wyciągnij wcześniej jajka, żeby były w temperaturze pokojowej. Ewentualnie włóż je do ciepłej wody. 5 jaj wbij do misy miksera, dodaj 250 g erytrolu i kilka kropli olejku waniliowego. Ubijaj przez kilka minut na wysokich obrotach na jasny i puszysty krem. Stopniowo wlewaj 125 ml oleju rzepakowego ciągle miksując. 240 g mąki pszennej przesiej przez sito razem z łyżeczką proszku do pieczenia i dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. Stopniowo dodaj do masy, ciągle mieszając. Bardzo dokładnie wymieszaj całą masę.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę wylej ciasto. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Czas na truskawki. Przygotuj 700 g truskawek (śmiało można użyć 500 g). Osobiście daje więcej, ponieważ uwielbiam truskawki i im więcej tym lepiej jak dla mnie. Truskawki należy umyć i usunąć szypułki. Pokrój w kostkę. Przygotowane truskawki wysyp na ciasto równomiernie. Całość włóż do piekarnika na około godzinę do suchego patyczka.
A jeśli masz nadmiar truskawek polecam Ci zrobić najlepszy dżem truskawkowy, który znam!





