Najlepszy przepis na placki z cukinii dla dzieci i dorosłych. Mój syn, który jest niejadkiem potrafi zjeść 2-3 placuszki, a jest dużym niejadkiem, dlatego z pewnością posmakuje każdemu. Na początku robiłam z połowy porcji, którą podałam w gramaturze, jednak placuszki schodzą w ekspresowym tempie, dlatego radzę zrobić ich więcej. Placuszki są proste, łatwe w zrobieniu, delikatne i zdrowe.
Podstawowy przepis na placki
Przepis jest bazowy, który można dowolnie urozmaicać. Robiłam już wersję z koperkiem, cebulką, szczypiorkiem, czy dodawałam też 2 ugotowane ziemniaki. Każda wersja jest pyszna, jednak dzisiejszy przepis, który podaje jest tym bazowym.
Idealny przepis dla dzieci
Mój syn, który ma 9 miesięcy kocha placuszki z cukinii i sam potrafi zjeść z 3 sztuki, a to dość mocny niejadek. Jestem przekonana, że każdemu dziecku posmakuje, jeśli posmakowało synowi.
Placki z cukinii z piekarnika
Są dwie metody i z obu placuszki wychodzą genialne. Można je przygotować w piekarniku, jak i usmażyć na patelni. Robiłam z obu metod i smak jest ten sam, tyle, że z piekarnika są mniej tłuste, a to się wiąże z mniejszą ilość kalorii
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Smażenie placków: 30 min
Pieczenie placków: 20 min w 200 stopniach
Kaloryczność: 52 kcal / 1 kawałek
Liczba porcji: 20 dużych placuszków
Kalorie placuszki z cukinii:
Porcja: 20 dużych placków
Placuszki z cukinii – ilość kcal: 52 kcal / 1 kawałek – 66 g
Makroskładniki: Białko: 2,73 g , Tłuszcze: 0,85 g, Węglowodany: 8,10 g
Składniki na placuszki:
– 1 kg cukinii (2-3 sztuki)
– 2 jajka
– 180 g mąki orkiszowej
– Por biała część (opcjonalnie)
– 2-3 ząbki czosnku
– Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy pod wodą, odcinamy końce, ale nie obieramy ze skórki! W cukinii najwięcej wartości jest właśnie w skórce. Cukinię ścieramy na tarce na średnich oczkach lub wrzucamy do rozdrabniacza- ja wolę tę metodę, ponieważ maszyna posiatkuje mi warzywa w kilka sekund. Odstawiamy cukinię na 10-15 min. Po tym czasie odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Cukinia ma być lekko mokra! W innym przypadku placki będą się rozwalać.
Do miski z odciśniętą cukinią dodajemy 2 jajka, 180 g mąki orkiszowej, 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Można dodać posiekany drobno por, białą część, który fajnie wzbogaci smak placuszków. Można również to pominąć, placki i bez tego będą pyszne.
Są dwie możliwości przygotowania placków- na patelni i w piekarniku. Pierwsza wersja będzie bardziej tłustsza, więc trzeba doliczyć kalorie z użytego oleju. W piekarniku natomiast będzie zdrowiej. Kwestia wyboru.
Nagrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy/olej kokosowy i smażymy na średnim ogniu po 2-3 min na stronę. Placuszki formujemy przy pomocy łyżki. 2 łyżki – jeden placuszek, wszystko zależy od preferowanej wielkości. Osobiście wolę dość duże placki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia placuszki uformowane przy pomocy łyżki. Kształt i wielkość wedle uznania. Pieczemy 20 min, przy czym po 10 min przewracamy na drugą stronę.
Polecam również przygotować genialnie prosty omlet z wędliną na śniadanie lub racuchy z jabłkami.
Znajdziesz mnie również na facebook’u i instagramie! Tam podaje więcej przepisów i można bardziej mnie poznać od prywatnej strony, więc dołącz do moich obserwujących. Możesz również dołączyć do tajnej grupy, gdzie dzielimy się wiedzą, przepisami i innymi super rzeczami.