Gzik słynie z kuchni wielkopolskiej, gdzie pozostałe regiony niekoniecznie musiały o nim słyszeć, a to błąd! Prosty przepis, który posmakuje każdemu. Połączenie ziemniaków z twarogiem jest genialne, a diabeł tkwi w prostocie jego wykonania. Świetny pomysł na lunch, czy kolację. Z gzikiem pierwszy raz spotkałam się we Wrocławiu, gdzie wtedy spróbowałam pierwszy raz tatara, a później w tej samej knajpce zamówiłam gzika. Genialne w smaku i jestem przekonana, że posmakuje każdemu.
Co to jest gzik
Gzik to danie wielkopolskie, które składa się z pyrów (ziemniaków) i twarogu. Samo połączenie sprawia, że danie jest pyszne, a sposób przygotowania jest banalnie prosty. Każdy kulinarny amator poradzi sobie z tym przepisem.
Gzik wielkopolski
To specjał kuchni poznańskiej. Nic innego jak twaróg wymieszany ze śmietaną lub jogurtem podawany ze szczypiorkiem i rzodkiewką najczęściej podawany z ziemniakami, ale można spotkać wiele innych dodatków. Podawać można z ziemniakami gotowanymi, czy pieczonymi.

Twaróg z ziemniakami
Dobrze przygotowany twaróg wymieszany ze śmietną/jogurtem podawany z ciepłymi ziemniakami, choć na zimno też smakuje świetnie. Idealny na lunch do pracy, czy lekką kolację. Osobiście sporo używam pieprzu, wtedy smak jest wyraźniejszy.
Z czym podawać gzika
Jest wiele dodatków z którymi można podawać gzika. Najczęściej są to ziemniaki, jednak śmiało można próbować innych dodatków, bo sam twarożek jest niezwykle uniwersalny. Gzika można też mieszać nie tylko ze śmietaną, czy jogurtem:
gzik z ziemniakami
gzik ze śledziem
gzik z tofu
gzik z koperkiem
gzik z twarogu
gzik z mlekiem
gzik z boczkiem

Gzik jak zrobić
Wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować ziemniaki, choć mogą być też pieczone np. z tego przepisu, a twarożek wymieszać ze śmietaną lub jogurtem, co preferuje to drugie ze względu na kalorykę.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania ziemniaków: 30 min
Kaloryczność: 300 kcal / 370 g
Liczba porcji: 1

Gzik ile kcal
Porcja: 1
Gzik z ziemniakami – ilość kcal: 300 kcal / 370 g (można podzielić na dwie porcje)
Makroskładniki: Białko: 22 g , Tłuszcze: 7,88 g, Węglowodany: 36,54 g
Gzik z ziemniakami ilość kcal w 100g: 81 kcal w tym B: 6g, T: 2,1 g, W: 9,9g
Składniki na gzika:
- 100 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 rzodkiewki
- Sól, pieprz
- 2 średniej wielkości ziemniaki przekrojone na pół (4 kawałki)

Jak zrobić gzika?
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Tradycyjnie gzika podaje się w mundurkach, jednak osobiście preferuje podawać obrane ziemniaki. Decyzja należy do Ciebie, jeśli zdecydujesz się na ziemniaki w mundurkach to wyszoruj ziemniaki i włóż do gotującej, osolonej wodzie. Gotuj do miękkości. Możesz zrobić tak jak ja i obrać ziemniaki, przekroić na pół, wtedy również należy wrzucić do gotującej się wody i gotować do miękkości. Pilnuj, żeby ziemniaki nie przegotować, mają być podane w całości.
Twaróg włóż do miseczki i wymieszaj z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj sól i pieprz w dość znacznej ilości. Wymieszaj i wyłóż na talerzyk. Posyp gzika szczypiorkiem i dodaj pokrojoną w kostkę rzodkiewkę.
Ugotowane, ciepłe ziemniaki umieść koło gzika, dodaj sól i pieprz. Gotowe! Proste, a jakże smaczne danie.
Polecam też podawać gzika z pieczonymi ziemniakami.
Próbowałeś już gzika?
Zapraszam Cię do obserwowania mnie na FB i IG, gdzie pokazuje siebie nieco od strony prywatnej i można mnie bardziej poznać. Dołącz również do grupy na FB, gdzie grupowicze dzielą się swoimi przepisami, więc można łatwo się zainspirować i znaleźć coś dla siebie. Pamiętaj, że zapisując się na newsletter u mnie nie ma spamu! Są dodatkowe treści, których nie ma na blogu. Ahh i zapomniałam dodać! Wracam na YouTube, więc znajdziesz mnie jeszcze tam w formie wideo, jednak nie ma tam regularności w dodawaniu wideo, więc daj suba, żeby być na bieżąco!
2 komentarze
Nigdy czegoś podobnego nie jadłam.. pora to zmienić 🙂
Oj tak, mocno zachęcam! Proste, a takie smaczne 🙂