Tortilla orkiszowa, którą robiłam już wiele razy zadowoli każdego miłośnika tych placków. Można z niej zrobić wrapy, mini tortille, czy używać zamiast pieczywa, żeby przemycić więcej warzyw. Świetna alternatywa dla nudnych kanapek! Zrobienie jej nie zajmuje dużo czasu, a jest dużo zdrowsza od kupnych tortilli.
Do czego używać tortilli?
Tortilla jest bardzo uniwersalna. Można jej użyć jako spód do pizzy, wrapy, mini tortille na imprezę, quesdille, czy tacos. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Można je podawać na ciepło, lub zimno.
Zamiennik pieczywa
Genialny sposób na omijanie pieczywa i robienie nudnych kanapek. Olbrzymim plusem w tortillach jest fakt, że można przemycić dużo większą ilość warzyw, niż robimy do kanapek.
Prosty i szybki przepis na tortille
Zrobienie jej zajmuje 30 min, a przygotowanie składników i ciasta to zaledwie 5 min. Tortilla składa się z kilku składników, a śmiało można ją mrozić, czy przechowywać w lodówce.

Domowe wrapy
Najczęściej robię z niech wrapy, które można zabierać gdziekolwiek. Wygodne jest to, że zawijamy w rulon i wszystko ładnie jest w środku, a warzywa nie wypadają. Dużo wygodniejsze od kanapek.
Szybki lunch do pracy
Takie posiłki są o niebo ciekawsze, niż kanapki. Plusem tortilli jest to, że można do środka dawać dowolny farsz np. pasta z awokado, guacamole, hummus, pasta warzywna. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Moim ulubionym połączeniem jest hummus z warzywami. To się nigdy nie nudzi.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 5 minut
Czas wałkowania: 15 min
Czas pieczenia: 20-30 s na stronę
Kaloryczność: 142 kcal
Liczba porcji: 8 tortilli
Kalorie tortilla orkiszowa:
Porcja: 8 tortilli
Tortilla – ilość kcal: 142 kcal / 1 placek – 34 g
Makroskładniki: Białko: 4,7 g , Tłuszcze: 3,25 g, Węglowodany: 21,93 g
Wartość w 100 g : 418 kcal: B:13,8 G, T:9,6 G, W:5,4 G

Składniki na tortillę orkiszową:
– 250 g mąki orkiszowej
– 140 ml gorącej wody
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju
– szczypta soli
Sposób przygotowania tortilli:

Do misy robota umieść 250 g mąki orkiszowej, dodaj 140 ml gorącej wody, 2 łyżki oleju, szczyptę soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Zagnieć ręcznie lub przy pomocy haka w robocie. Ciasto może się kleić, wtedy dodaj więcej mąki (zależy jaki typ mąki użyjesz). Ciasto ma być gładkie, lśniące, elastyczne i nie klejące (odrobinę może się kleić). Przykryj wilgotną szmatką bawełnianą i zostaw na 15-30 min, żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto podziel na 8 części lub odrywaj o wielkości zaciśniętej pięści. Wałkuj do uzyskanego kształtu i wielkości. Użyłam maty silikonowej, gdzie są narysowane okręgi. U mnie wychodziło 17-20 cm średnicy. Może wyjść więcej tortilli, jeśli użyjesz mniejszej średnicy ciasta, ja to robiłam na oko.
Dobrze rozgrzej patelnię i smaż bez tłuszczu po 20-30 s na stronę, lub gdy pojawią się pęcherzyki to znak, że trzeba obrócić placek na drugą stronę. Ważne, żeby ich zbyt długo nie smażyć, ponieważ zrobią się nachosy- będą twarde i łamliwe.
Co zrobić, żeby tortille nie były twarde?
Usmażone placki przykrywać wilgotną bawełnianą szmatką, żeby zachować elastyczność. W przeciwnym razie szybko staną się twarde i łamliwe. Będąc pod wilgotną szmatką tortille zachowają swoją elastyczność. Z każdą tortillą postępować tak samo, aż do całkowitego ostygnięcia. Później włożyć w folię i do lodówki lub zamrażarki.
To wszystko! Skoro potrafisz już zrobić tortille orkiszową to co powiesz na fit drożdżówki z czekoladą? A może chałka orkiszowa?
Przypominam, że po zapisaniu się na newsletter możesz otrzymać bezpłatnie 30 przepisów na zdrowe przepisy dla każdego!



4 komentarze
Uwielbiam toritillę! Niestety zawsze myślałam, że jest niezdrowa, a od jakiegoś czasu staram się schudnąć, nawet zaopatrzyłam się w produkty wspierające odchudzanie. Dzięki temu wpisowi wiem, że nie miałam racji i z chęcią przygotuję sobie taki pyszny obiad.
Super, daj znać jak wyszło 🙂 Kocham tortillę, dlatego zaczęłam kombinować domowymi metodami!
Przepyszne!
bardzo się cieszę! 🙂