Biszkopt z chałwą to ciasto idealne na każdą okazję. Słynny chałwowiec, podbije smak każdej osobie, nawet tej, która nie przepada za chałwą. Ciasto z chałwą śmiało zastąpi tort, wystarczy przyrządzić je w okrągłej blaszce (tortownicy) i będzie wyglądać imponująco. Ciasto fit nie jest, jednak większość czytelników chce, żebym też dodawała tradycyjne przepisy, czy wypieki. Sama czasami takie jem, więc uważam to za dobry pomysł. Wszystko jest dla ludzi, tylko z głową. Pamiętaj o tym, jeśli ciasto fit nie jest, to o tym informuję. To mój pierwszy przepis na tradycyjny, klasyczny wypiek!
Wilgotne ciasto bez potrzeby nasączania
Biszkopt sam w sobie jest genialnie nasączony, słodki i pyszny, a razem z masą tworzy połączenie idealne. Przepis na biszkopt w tym cieście jest wilgotne, idealne do tortów.
Idealne ciasto na imprezę urodzinową
Ciasto jest genialne na imprezę urodzinową. Właściwie na każdą okazję. Ciasto chałwowe robi furrore wszędzie. Znika najszybciej z różnych podanych ciast!
Ciasto można podać jako tort
Urokiem chałwowca jest to, że można go podać jako tort. Wystarczy przyrządzić go w tortownicy i już będzie wyglądać jak milion dolarów. Ciasto samo w sobie nie dość, że pięknie się prezentuje to smakuje niesamowicie.
wspaniałe ciasto na świąteczny stół i inne okazje
Ciasto z chałwą pasuje na różne okazje jak święta, przyjęcia, czy imprezy. Uniwersalne ciasto pasujące na każdą okazję!
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 30 min
Czas chłodzenia: 2-3 h/ cała noc
Kaloryczność: 258 kcal w 100 g
Liczba porcji: 20 kawałków
Wymiary blaszki: 25×36 cm
Kalorie chałwowiec:
Porcja: 20 kawałków
Chałwowiec – ilość kcal: 278 kcal / 1 kawałek – 108 g
Makroskładniki: Białko: 6,17 g , Tłuszcze: 17,21 g, Węglowodany: 24,26 g
Wartość w 100 g : 258 kcal: B:5,7 G, T:16 G, W:22,5 G
Składniki na ciasto z chałwą:
Biszkopt:
– 6 jajek
– 200 g cukru
– 3 budynie czekoladowe (bez cukru)
– Łyżka mąki pszennej
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– Opakowanie cukru waniliowego
Masa do ciasta:
– 2 budynie waniliowe bez cukru
– 300 g chałwy waniliowej
– 750 ml mleka (3 szklanki)
– 200 g masła (temp pokojowa)
Na wierzch:
– 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania chałwowca:
Najpierw przygotowujemy jajka. Wszystkie produkty mają być w temperaturze pokojowej. Przygotuj 6 jajek i oddziel żółtka od białek. Białka ubijamy z odrobiną sole na sztywną pianę. Następnie dodajemy 200 g cukru (stopniowo) i całe opakowanie cukru waniliowego. Na sam koniec dodajemy żółtka. Łyżkę mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 opakowania budyniu czekoladowego przesiać i dodać do masy. Delikatnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do blachy wykładamy papier do pieczenia. Wlewamy przygotowaną masę i wkładamy na 30 min lub do suchego patyczka. Biszkopt następnie studzimy i przekrajamy na dwa blaty.
W tym czasie przygotowujemy masę. 500 ml zagotowujemy. W 250 ml rozpuszczamy 2 budynie waniliowe bez cukru. Wlewamy do gorącego mleka i zagotowujemy do uzyskania budyniu. Studzimy. Chałwę najlepiej wybrać dobrej jakości- ona jest najważniejsza w cieście. 300 g jest w zupełności wystarczające. Miksujemy na gładką masę.
Kostkę masła miksujemy na puch (polecam cierpliwość, sporo osób nie miksuje na biały puch, ponieważ przeważnie miksują zbyt krótko). Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Do zmiksowanego masła dodajemy stopniowo zimny budyń, cały czas miksując. Na sam koniec dodajemy chałwę.
Na biszkopt wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem i znów kładziemy masę chałwową. Na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Chłodzimy min. 3 h, a najlepiej całą noc.
Skoro zrobiłeś klasyczne ciasto i Ci smakowało to może tym razem spróbuj przygotować fit tiramisu? To świetny sernik na zimno, który jest FIT, a jednocześnie smakuje jak tradycyjny wypiek!