Pyszne, puszyste, zdrowe i miękkie bułeczki z czekoladą w rezultacie przepis robiłam kilka razy, ponieważ uwielbiam do niego wracać. Fit bułeczki drożdżowe posmakują każdej wymagającej osobie, która uwielbia bułki z czekoladą. W przeciwieństwie do standardowych drożdżówek z cukierni, te mają bardzo mało kalorii. W moich fit bułeczkach jest zaledwie 183 kcal w jednej bułeczce, ze względu na użyte składniki. Genialny przepis na domowe fit bułeczki drożdżowe z czekoladą.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrośnięcia: do 120 min
Pieczenie bułeczek: 20 minut
Kaloryczność: 183 kcal
Liczba porcji: 10 bułeczek
Przepis na zdrowe bułeczki z czekoladą
Zdrowe drożdżówki idealne dla osób dbających o linie. Ze względu na fakt, że są smaczne na ciepło i zimno to świetna opcja na wyjazd, wycieczki, piknik, genialna alternatywa słodkich, gotowych wypieków z cukierni! Sprawdzony przepis, robiłam je wiele razy, a jedna bułka ma zaledwie 183 kalorie!
Bułeczki na świeżych drożdżach
Osobiście preferuje świeże drożdże, jednak w ostateczności można użyć suszonych . Ciasto na świeżych drożdżach niewątpliwe ładniej wyrasta, jednak nie ma przeszkód żeby użyć suszonych, warto pamiętać, żeby użyć 7 g suszonych na 20 g świeżych.
Fit drożdżówki z czekoladą
Drożdżówki z czekoladą to jedne z moich ulubionych zdrowych bułeczek, uwielbiam je przede wszystkim za to, że można zamieniać nadzienie. Nie ma przeszkody, żeby wymienić czekoladę na marmoladę, bez wątpienia to bardzo wygodne. Dodatkowo można zrobić je bez nadzienia i potraktować jako śniadaniowe bułki.
Przepis krok po kroku
Przedstawiony przepis jest prosty, jednak trzeba pamiętać, żeby trzymać się gramatur i nie pomijać żadnego kroku.
Kalorie fit drożdżówki orkiszowe:
Porcja: 10
Fit bułeczki z czekoladą – ilość kcal: 183 / 1 porcja
Białko: 5,80 g , Tłuszcze: 7,82 g, Węglowodany: 21,23 g
Składniki na orkiszowe bułeczki:
– 300 g mąki orkiszowej
– 120 ml ciepłego mleka 2%
– 2 żółta jajek
– 50 g masła
– 70 g erytrol
– 20 g świeże drożdże
– Czekolada gorzka
– Do posmarowania bułek: jajko
Sposób przygotowania fit bułeczek z czekoladą:
Warto pamiętać, żeby produkty miały temperaturę pokojową, dlatego jajka, mleko i masło wyciągnij wcześniej z lodówki. Z powyższych porcji wyjdzie do 10 bułeczek drożdżowych, oczywiście wszystko zależy od wielkości przygotowanych kuleczek. Ciasto można podzielić na określoną liczbę kawałków, jednak żeby każda bułeczka była tej samej wielkości, bez wątpienia najlepszą opcją jest odmierzanie gramów na wadze kuchennej. Pieczenie 180 stopni 20-25 min, trzeba sprawdzać bułeczki, ponieważ każdy piekarnik jest inny.
Jak zrobić fit drożdżówki z czekoladą?
Do miski wsypujemy 300 g mąki orkiszowej, 70 g erytrolu, dwa żółtka w temperaturze pokojowej i 50 g masła roztopionego i przestudzonego.
120 ml (niepełna szklanka) mleka podgrzewamy, żeby było ciepłe. Do mleka dodajemy świeże drożdże (mogą być suche, wtedy wsypujemy 7 g suchych drożdży), ja jednak preferuje świeże. Dodajemy 20 g świeżych drożdży do ciepłego mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany rozczyn wlewamy do ciasta.
Ciasto można wyrobić ręcznie, jednak polecam wykorzystać do tego robota z końcówką haka. Wyrabiamy około 10-15 min do uzyskania zwartego i elastycznego ciasta. Ciasto nie powinno się mocno lepić do dłoni. Przykrywamy bawełnianą szmatką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Ciasto powinno podwoić lub nawet potroić swoją objętość.
Na blat wysypujemy nieco mąki, żeby łatwiej było formować bułeczki. Gotowe ciasto dzielimy na 6-10 części (zależy jaką chcecie wielkość) lub odmierzacie po 60 g ciasta na wadze kuchennej. Robiłam ten przepis wielokrotnie, więc odmierzałam 9 kulek na oko. Na początku korzystałam z wagi kuchennej, było mi wygodniej. Z każdej części formujemy kulki. Przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 30 min (nie jest to konieczne). Między bułeczkami zostawiamy sporo odstępów, ponieważ, one dodatkowo urosną. Do każdej kulki wsadzamy po 1-2 kostce czekolady gorzkiej i zalepiamy ciastem lub raz jeszcze formujemy kulkę. Gotowe kulki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zachowując spory odstęp między sobą. Przykrywamy bawełnianą szmatką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Za pomocą pędzelka możemy posmarować każdą bułeczkę rozbełtanym jajkiem, żeby nabrały ładnego koloru. Bułeczki wtedy są pięknie błyszczące i żółte. Dodatkowo posypałam na bułeczki odrobinę granoli.
Wkładamy gotowe bułeczki do piekarnika na 20-25 min bez termoobiegu, do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy na 10-15 min. Po tym czasie wyciągamy gotowe bułeczki. Gotowe!
Skoro potrafisz zrobić już drożdżowe wypieki to może zrobisz obwarzanki krakowskie, która są genialne na śniadanie? Znajdziesz też przepis na chleb orkiszowy i przepis na chleb z dużą ilością ziaren.
1 Komentarze
Zbliża się moje ulubione święto. Trzeba wykorzystać przepis 🙂