Frittata to taka pizza jajeczna. Pożywne śniadanie, ale może być też lekki obiad – zależy od składników i wielkości. Dziś wersja śniadaniowa. Przepis jest banalnie łatwy, we wcześniejszym wpisie znajdziecie przepis na frittate z użyciem mąki, dziś ją pomijam. Uwielbiam omletowe śniadania i często do nich wracam. Przepis na frittate jest uniwersalny, więc składniki można dodawać wedle uznania.
– Frittata z patelni
– Najlepszy przepis na omlet
– Proste i szybkie wykonanie
Fit frittata kalorie:
Frittata z patelni – ilość kcal: 204 kcal
Białko:13,59 g, tłuszcze: 14,42g , węglowodany: 5,59 g
Jak zrobić frittatę z patelni?
Składniki na frittatę:
– 2 jajka
– dodatki wedle uznania, u mnie: salami, szczypiorek, papryka, ser mozzarella
– 2 łyżki mleka
– pół łyżeczki proszka do pieczenia
– sól, pieprz
Sposób przygotowania pizzy jajecznej:
Dodatki wedle uznania pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, mozzarellę pokroić w kostkę lub w plastry. Rozdzielić żółtko z białkiem. Białko ubijamy na sztywną pianę i zostawiamy. Do żółtka dodajemy mleko i proszek do pieczenia, oraz ubitą na sztywną pianę białko i pokrojone warzywa wraz z mozarellą. Mieszamy delikatnie do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy sól, pieprz.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju i wlewamy przygotowaną masę (na rozgrzaną patelnię). Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na małym ogniu, aż się zetnie masa. Przewracamy na drogą stronę bardzo delikatnie, żeby nasz omlet się nie rozwalił. Jeśli masz problem z przewróceniem masy na drugą stronę spróbuj mojej metody: Ściągnij z patelni omlet przełóż na talerz, następnie patelnie przyłóż do talerza przykrywając omlet, użyj szmatki i odwróć patelnie- w ten sposób omlet pozostanie w stanie nienaruszonym. Możesz zawsze przygotować frittate w piekarniku, jednak dla mnie szybsza metoda jest z patelni. Smacznego!
1 Komentarze
kcal dla całości?