
Ekspresowy przepis na chleb orkiszowy. Robiłam go wielokrotnie w smaku jest niezwykle smaczny, wilgotny i co najważniejsze zdrowy! Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu, zawsze wybieram przepisy, które są łatwe, proste i szybkie – nie lubię spędzać pół dnia w kuchni, szczególnie teraz mając dziecko. Chleb w smaku jest genialny i nie ma żadnych polepszaczy! Warto raz na jakiś czas zrobić swój własny chleb.
– Sprawdzony przepis na chleb orkiszowy
– Łatwy przepis na chleb
– Przepis dla początkujących

Chleb orkiszowy kalorie:
Domowy chleb – ilość kcal: 106 kcal / 1 kromka 31 g
Białko: 4,55 g, tłuszcze: 0,86 g , węglowodany: 19,85 g
Jak zrobić chleb orkiszowy?

Składniki na chleb orkiszowy:
– Przepis na 1kg mąki
– 4 szklanki letniej wody
– 50 g drożdży
– 3 łyżeczki soli
– 1 szklanka otrębów
– 1 szklanka dodatków; słonecznik, pestki dyni, nasiona chia
– 1 kg mąki orkiszowej
Sposób przygotowania chleba:

Z 4 szklanek wody odlewamy ½ l i rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie (mieszamy do ich rozpuszczenia). Resztę składników wsypujemy do miski, mieszamy i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże. Przekładamy do blaszki i zostawiamy na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200-220 stopni i wkładamy blaszkę na godzinę do piekarnika. Ekspresowy przepis na chleb! Najlepiej kroić chleb, gdy będzie całkowicie wystygnięty – w innym przypadku może się rozwalać.


