Brownie z czerwonej fasoli to alternatywa ciasta mocno kalorycznego brownie. W smaku niewiele się różni od klasycznej wersji, jest mocno czekoladowe i przepyszne! Fit brownie zachwyci każdego gościa, a najważniejsze, że osoby postronne nie zorientują się, że ciasto jest z czerwonej fasoli! Zrobiłam taki test na przyjaciołach – myśleli, że jedzą klasyczną wersję. Szczerze polecam, ciasto robi się ekspresowo i zawiera mało składników, a w smaku jest obłędne! Najlepszy przepis na brownie.
– najlepsze fit ciasto
– ciasto bez mąki
– szybkie i proste w wykonaniu

Brownie z fasoli kalorie:
Fit brownie – ilość kcal: 149 kcal / 100 g
Białko:6,5 g, tłuszcze: 7,3 g , węglowodany: 14,8 g
Jak zrobić fit brownie z fasoli?

Składniki na fit ciasto czekoladowe:
– 2 puszki czerwonej fasoli
– 4 jajka
– 2 banany
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki ksylitolu
– 1,5 łyżeczki sody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
Polewa do brownie:
– Pół tabliczki gorzkiej czekolady
– 1/4 szklanki mleka
– łyżeczka miodu
Sposób przygotowania ciasta czekoladowego z fasoli:

Zaczynamy od przygotowania fasoli – UWAGA – fasolę należy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do miski dodajemy fasolę, jajka, olej, banany, sodę, kakao, ksylitol i miksujemy dokładnie. Im bardziej ciasto jednolite tym lepiej.
Ciasto przelewamy do długiej keksówki lub dwóch małych i wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 40 min w 180 stopniach. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika może mieć lekko płynną konsystencję – gdy wystygnie ciasto zrobi się twarde. W tym czasie przygotowujemy polewę – w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko i miód. Gotową mieszanką polewamy ciasto. Po wystygnięciu ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach!


