Przyjechałam dziś do domu, wchodzę i czuję ten piękny zapach rybki. Okazało się, że mamuśka zafundowała rybę zapiekaną w sosie śmietanowo-czosnkowym, a specjalnie dla mnie użyła zamienników i zamiast śmietany dała jogurt naturalny. Jedynie co dodała ser żółty, jednak nie na całej rybie więc mogłam sobie wybrać „miejsce” bez sera żółtego. Ogólnie? Zróbcie koniecznie ten obiad! Rozkoszowałam się każdym kęsem- REWELACJA! Zjadłam, najadłam się i moje ukochane uczucie lekkości nadal zostało 🙂
Wiem, że mama czyta mojego bloga, tak więc dziękuję mamo za rewelacyjny obiad! Buziak 🙂
Składniki na pieczoną rybę:
– 50 dag filetów rybnych
– Szklanka jogurtu naturalnego
– Łyżką mąki pełnoziarnistej
– 10 dag żółtego sera (opcjonalnie)
– 3-4 ząbki czosnku (mama dała 3, ale ja bym mogła dodać nawet 5 :D)
– Łyżeczka musztardy
– Łyżeczka ziół prowasalskich
– Pieprz, sól
– Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania pieczonej ryby:
Jogurt naturalny dobrze wymieszać z ziołami, musztardą i roztartym czosnkiem, posolić. Filety wypłukać, osuszyć, posypać solą, pieprzem i na końcu- mąką. Usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na jasno złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać przygotowanym sosem, posypać startym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach i zapiekać do chwili, aż ser ładnie się rozpuści. Na załączonym zdjęciu są ziemniaki ugotowane w mundurkach i surówka. Smacznego!
10 komentarzy
hmm wyglada bardzo apetycznie 😉 mozna wiedziec co to dokladnie za rybka jest??
To były filety z dorsza, ale mogą też być z halibuta 🙂
wyglada apetycznie 😉 mozna wiedziec co to jest dokladnie za rybka??
A czy rybę koniecznie trzeba smażyć? Nie da rady jej w tym sosie upiec? Bo tak zastanawiam się czy mogę się z tego przepisu pozbyć smażenia 😉
Właściwie… czemu nie ? 🙂 Spróbuj, ja w taki sposób eksperymentuje z różnymi rzeczami. Raz wychodzi raz nie. Myślę, że spokojnie możesz spróbować upiec 🙂
Zdecydowanie bez smażenia 🙂
Ostatnio robiłem rybę w sosie serowym i zalałam surową rybę sosem i zapieklam 20 min. Była idealna! Teraz zrobię z sosem śmietanowo czosnkowe jogurtowym 🙂
czy nie należałoby skorygować, albo nazwę potrawy lub skład w tym przepisie ? W nazwie przepisu jest śmietana, a w składzie jogurt . Poza tym śmietana to , o jakiej zawartości tłuszczu? Dalej – piekarnik nagrzać do jakiej temperatury ?
Nazwa skorygowana 🙂 Dziękuje za spostrzegawczość. Użyłam jogurtu, mała pomyłka 🙂 Temp 180 stopni
A czy można użyć jogurtu naturalnego typu greckiego czy musi być tylko taki zwykły naturalny?
Można użyć jogurtu naturalnego typu greckiego- powinna wyjść smaczniejsza 🙂