Dzisiejsza propozycja- Pieczony łosoś z batatami i surówką. Obiad jest bardzo zdrowy i smaczny. Idealny na romantyczną kolację- drogie Panie zaskoczcie swoich mężczyzn a zobaczycie, że będą zachwyceni smakiem! Przygotowanie tego dania nie jest czasochłonne, zajmuje około 40 min spędzonych głównie na czekaniu, aż rybka i bataty zrobią się w piekarniku.
Kalorie pieczony łosoś:
Porcja: 4
Fit chleb bananowy – ilość kcal: 212/ 121 g
Białko: 20,11g , Tłuszcze: 13,67 g, Węglowodany: 2,24 g
Kalorie pieczone bataty:
Porcja: 5
Fit bataty – ilość kcal: 175
Białko: 2,4g , Tłuszcze: 0,6 g, Węglowodany: 39 g
Składniki na pieczonego łososia:
– Świeży łosoś ok. 400 g
– Bataty 1 kg
– Pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy
– Sałatka/surówka
Sposób przygotowania łososia:
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przygotowane bataty kładziemy na folii aluminiowej, przyprawiamy pieprzem cytrynowym i ziołowym. Zwijamy w folię aluminiową. Łososia myjemy, osuszamy. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, możemy skropić cytrynką. Łososia szczelnie zawijamy w folię. Bataty i łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na 25-30 min. Do batatów przygotowujemy sałatkę/surówkę wedle uznania. Szybkie, nieziemsko smaczne danie 🙂