Dzisiejszy przepis na ciasto z herbatnikami pełnoziarnistymi na zimno. Pyszne, chrupiące i genialne w smaku! Wersja odchudzona, jeden kawałek zawiera zaledwie 210 kalorii! Popełniłam mały błąd przy tym cieście, a mianowicie nie namoczyłam wcześniej herbatników w mleku. Ciasto było przez to dość twarde, za to mocno chrupiące. Polecam herbatniki zalać mlekiem na minutę, ciasto w konsystencji będzie przypominało ciasto, nie twardego batona.
Łatwe ciasto bez pieczenia
Szybki pomysł na ciasto na każdą okazję. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ponieważ fajnie łączą się ze sobą smaki. Po 2 h już można śmiało jeść!
Szybkie ciasto na zimno
Przygotowanie zajmuje dosłownie 20 min. Uwielbiam szybkie ciasta, szczególnie, gdy nagle najdzie mnie ochota na coś słodkiego.
Sprawdzony przepis
Przepis robiony kilkukrotnie, dopracowany i pyszny. Pamiętajcie, żeby namoczyć herbatniki w mleku! Niestety pominęłam ten krok, nie przemyślałam i ciasto było dość twarde. Łyżeczką ciężko było zjeść.
Przepis krok po kroku
Poniżej znajdziecie dokładny przepis na ciasto. Wcześniej nie doceniałam fit deserów, jednak całkowicie zmieniłam zdanie co do nich. Genialna sprawa dla osób z tendencją do tycia, na diecie, czy po prostu zdrowo się odżywiających
Kalorie ciasto milky way:
Porcja: 20
Fit milky way – ilość kcal: 210 / 1 porcja (100 g)
Białko: 13,32 g , Tłuszcze: 10,12 g, Węglowodany: 17,52 g
Spód i przekładanie:
– 300 g Herbatniki kakaowe (pełnoziarniste) mogą być zwykłe
Masa do ciasta:
– 1 kg sera twarogowego chudego
– 400 g jogurt grecki
– 20 g żelatyny
– 30 g erytrolu
Fit polewa do ciasta:
– 100 g czekolady
– 100 g oleju kokosowego
Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia:
Na początek zalewamy herbatniki mlekiem, żeby trochę zmiękły na minutę. Bierzemy się za masę do ciasta. Do dużego naczynia wrzucamy 1 kg twarogu chudego, 400 g jogurtu greckiego, 30 g erytrolu. Mieszamy dokładnie. Można dodać więcej słodziku, jeśli masa nie jest wystarczająco słodka.
Żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie (tylko do jej pokrycia) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewamy żelatynę na palniku, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do wystygnięcia.
Do gotowej masy twarogowej dodajemy żelatynę i miksujemy. Gotową masę odstawiamy do lodówki na godzinę, żeby masa stężała.
Na spodzie blachy kwadratowej (25×25) układamy warstwę herbatników, przykrywamy połową masy ciasta z lodówki i przykrywamy herbatnikami. Na to reszta kremu i herbatnikami dociskamy ciasto.
Czas na polewę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 100 g czekolady gorzkiej i 100 g oleju kokosowego. Mieszamy i czekamy, aż całkowicie się rozpuści. Polewamy ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Może czas na zdrowy i klasyczny sernik?
2 komentarze
Czy jest możliwość zastąpienia żelatyny innym składnikiem ,aby było odpowiednie dla wegetarian? Wygląda naprawde zachęcająco!
Tak, można uzyć agaru tyle, że odpowiednio trzeba przeliczyć ilość. 2 łyżeczki agaru to 1 łyżeczka żelatyny i wyjdzie 🙂