Najczęściej chleb smaruje masłem lub hummusem. Tu niespodzianka, zrobiłam pastę z pieczonego korzenia pietruszki, która jest bardziej treściwa, zdrowsza i pozwala na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety. Zarówno korzeń jak i natka nadają się do takiej pasty, właściwie do zrobienia pasty do pieczywa nada się każde warzywo jakie tylko macie w domu! Odrobina kreatywności, a można stworzyć kulinarne cuda.
Zdrowa pasta do chleba
Idealna pasta do pieczywa, zamiast innych tłuszczów. Wychodzi jej całkiem spora ilość, a niewykorzystaną część można użyć do marynaty np. mięsa. Marynata do mięsa z pasty warzywnej to idealna propozycja dla osób, które nie są w stanie zjeść całej przygotowanej pasty warzywnej. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem w rękawie!
Szybka pasta warzywna
Przyszykowanie składników to zaledwie kilka minut, reszta to sam proces pieczenia i właściwie tyle. Szybkie, zdrowe przepisy to coś co jest dużym atutem tego bloga. Każdy poradzi sobie z moimi przepisami.

Do smarowania na kanapki
Świetny zamiennik popularnych tłuszczy. Dodatkowo może być jako baza do wrapa, na tortillę, do wege burgerów. Niech wyobraźnia nas nie ogranicza.
Tylko 10 minut szykowania pasty
W sumie nawet nie 10 min. Tylko kilka minut. Pieczenie w tym przepisie zajmuje najwięcej czasu, a samo przygotowanie to kilka minut.

Kalorie pasta do chleba:
Porcja: 50 g (całość 150 g)
Zdrowa pasta do chleba– ilość kcal: 139 kcal / 50 g
Białko: 2,1 g , Tłuszcze: 12,6 g, Węglowodany: 4,9 g
Składniki na pastę do pieczywa :
– Korzeń pietruszki
– Natka pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki cytryny
– 2 łyżki prażonych pestek dyni/słonecznika
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 3-4 łyżki wody
– Sól, pieprz kolorowy

Sposób przygotowania pasty do chleba:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pietruszkę obieramy i kroimy w talarki, słupki obojętnie. Wykładamy na blaszkę do pieczenia, smarujemy oliwą i pieczemy około 20 min. Wyciągamy w momencie, gdy korzeń jest miękki i ładnie przypieczony.
Do blendera, malaksera wrzucamy pieczoną pietruszkę, natkę pietruszki, dwa ząbki czosnku, dwie łyżki soku z cytryny, dwie łyżki prażonych pestek dyni/słonecznika lub mix, 5 łyżek oliwy z oliwek. Blendujemy. Dolewamy 3-4 łyżki wody w zależności od preferowanej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym.
To może czas na przygotowanie domowego pieczywa orkiszowego?

