Tradycyjna polska kuchnia nie należy do lekkich. Mamy dość ciężką, obfitą i tłustą kuchnię, jednak można co nieco zmienić w tradycyjnych przepisach, żeby kaloryczność była o połowę mniejsza. Stosujmy zamienniki, a tłuste danie zamienimy w zdrową wersję klasycznego dania! Pyszne, klasyczne gołąbki z pewnością mają wielu zwolenników i nic dziwnego.
Tradycyjny polski obiad
Uwielbiam gołąbki, szczególnie te robione przez moją babcię. Nie ma lepszych. Z racji kaloryczności postanowiłam zrobić tradycyjne gołąbki w zdrowej wersji. Nie zmieniłam dużo, a kaloryczność jest sporo mniejsza. Gołąbki nadal smakują, jak te od naszych babć! Przepis na gołąbki jest prosty.
Zdrowe gołąbki z kapustą
W każdym posiłku wystarczy zrobić kilka zamienników, żeby kaloryczność drastycznie spadła. Tak jest w tym przypadku, jak i w każdym innym. Nie chciałam za bardzo zmieniać przepisu, bo gołąbki nadal mają nimi być.
Przepis krok po kroku

Przepis jest dokładny i opisany krok po kroku. Osoba, która nie ma za dużych zdolności kulinarnych lub dopiero uczy się gotować, poradzi sobie z tym przepisem. Wystarczą chęci, cierpliwość i sporo czasu. Gołąbki do szybkich obiadów nie należą. Warto poświęcić się – fit gołąbki są pyszne, a wychodzi ich naprawdę spora ilość. Gołąbki można zamrozić.
Zamiennik tradycyjnego obiadu
Polska kuchnia jest tłusta i ciężka, jednak ciężko odmawiać sobie wszystkiego. Zamiast rezygnować, stosujmy zamienniki. Danie nadal jest pyszne i w smaku przypomina klasyczny przepis, a kalorii czasami jest 60% mniej. Moje gołąbki są pyszne.
Kalorie gołąbki:
Porcja: 24
Fit gołąbki– ilość kcal: 58 / 1 gołąbek
Białko: 6,11 g , Tłuszcze: 0,64 g, Węglowodany: 7,77 g

Kalorie sos do gołąbków: 48 kcal całość
Z podanych poniższych proporcji (oczywiście wszystko zależy od wielkości liści kapusty) wychodzi około 24 gołąbek. Jeden gołąbek bez sosu ma zaledwie 58 kalorii. Sam sos zawiera 48 kalorii, więc łyżka sosu to około 15 kcal. Gołąbek z sosem zawiera 73 kcal.
Składniki na gołąbki:
– Młoda kapusta
– Do wody koncentrat pomidorowy
Składniki na farsz do gołąbków:
– 500 g mięsa mielonego z indyka
– 300 g ryżu
– 2 średnie cebule
– 2-3 ząbki czosnku
– Przyprawy: sól himalajska, pieprz kolorowy, papryka słodka, ostra, natka pietruszki
Składniki do sosu do gołąbków:
– Pomidory z puszki
– 1 ząbek czosnku
– Sól, pieprz
– Koperek

Sposób przygotowania gołąbków:
Kapustę myjemy, oddzielamy liście. Zagotowujemy duży garnek z wodą z dodatkiem soli. Wkładamy kilka liści i gotujemy do miękkości kilka minut, wyciągamy i wkładamy kolejną porcję. Po przygotowaniu wszystkich liści nie wylewamy wody! Po wystygnięciu odcinamy zgrubiałe części. W międzyczasie wstawiamy drugi garnek z wodą i gotujemy ryż na półtwardo.
Nagrzewamy patelnię i na łyżce oleju podsmażamy cebulę. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą- do miski wkładamy mięso mielone, ryż, cebulę, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i przyprawy. Mieszamy. Na gotowy przygotowany liść, nakładamy farsz i zawijamy w kopertę. Staramy się zrobić możliwie jak najdokładniej, żeby podczas gotowania nie rozpadły się. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty.
Gotowe gołąbki układamy ciasno obok siebie w brytfance lub dużym, kwadratowym/prostokątnym garnku. Dla osób, które nie mają takowego wystarczy okrągły, duży garnek, jednak trzeba układać dobrze, ciasno obok siebie, bo w takim garnku jest większe ryzyko rozpadnięcia się gołąbków. Zalewamy wodą z wcześniej gotowanej kapusty. Do wody dodajemy słoiczek koncentratu dla pomidorowego posmaku. Na samą górę znów dajemy liście kapusty i pokrywkę. Dusimy na małym ogniu około godziny.
Sos do gołąbków jest niezwykle łatwy i zdrowy. W garnuszku podgrzewamy pomidory w puszce do momentu rozpadnięcia się. Dodajemy sól, pieprz kolorowy, czosnek i koperek. Gotowym sosem polewamy gołąbki.


2 komentarze
Czy ryż może byc brązowy ?
Pewnie! 🙂