Chleb bananowy to moje odkrycie w ciąży. Przy pierwszym lockdownie praktycznie nie wychodziłam z kuchni i wtedy pierwszy raz zrobiłam chlebek bananowy, który zniknął w dwa dni! Od tego czasu nieco urozmaicałam wersję, jednak na razie podam tą podstawową. Druga moja ulubiona wersja to przepis na chleb bananowy z orzechami.
Ciasto, które zawsze wychodzi
Nawet najwięksi amatorzy kuchenni poradzą sobie z tym przepisem. Tu nie można nic zepsuć, więc to bezpieczny przepis dla każdego kto chce spróbować coś upiec. Często jadłam chlebek z powidłami, dżemem czy masłem orzechowym – to kolejne urozmaicenie!
Proste i szybkie ciasto
Ciasto bananowe nie wymaga miksera. Wystarczy łyżka i chęci. Przygotowanie zajmuje kilka minut, ciasto jest naprawdę ekspresowe, a smakuje obłędnie.
Pyszny przepis na chleb
Jeden z lepszych przepisów na zdrowy chlebek, choć trzeba to traktować jako słodkie śniadanie, przysmak. Lepiej nie zastępować nim pieczywa na co dzień, ponieważ zawiera więcej kalorii.
Tylko 10 minut szykowania
Pieczenie trwa 30 min, a przygotowanie składników 10 min. Nie ma bardziej szybszego i awaryjnego ciasta. Awaryjny przepis na niespodziewanych gości.
Chlebek bananowy z orzechami
Robiłam bardzo dużo wersji, dodawałam orzechy, rodzynki, kawałki czekolady gorzkiej, suszone owoce. Do tego chlebka wszystko można dodać, a i tak wyjdzie pysznie. Dla mnie najlepszym odkryciem jest dodanie orzechów – obojętnie jakich. To najlepsza wersja chlebka bananowego!
Kalorie chlebek bananowy:
Porcja: 15
Fit chleb bananowy – ilość kcal: 101 / 50 g
Białko: 3,13g , Tłuszcze: 1,90 g, Węglowodany: 18,50 g
Składniki na chlebek bananowy:
– 3-4 banany
– 2 jajka
– 2 szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki miodu
– łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania chleba bananowego:
Płatki owsiane miksujemy na mąkę. Użyłam rozdrabniacza, ale dobry blender też sobie poradzi. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy przy użyciu blendera. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy gotową masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy gotowe ciasto na 30 min. Sprawdzamy patyczkiem czy już jest gotowe – może być lekko wilgotne.
Skoro zainteresował Cię ten przepis i lubisz zdrowe, fit, słodkie śniadania to zobacz również przepis na najlepsze racuchy Dla fanów domowego pieczywa zapraszam również na przepis chleba orkiszowego!
1 Komentarze
Thank you!!1