
Przedstawiam przepis na mojego ukochanego omleta biszkoptowego – puszystego jak chmurka, delikatnego w smaku, idealnie komponującego się z naszymi ulubionymi dodatkami. A do tego zdrowego!
– Najlepszy przepis na omlet biszkoptowy
– Sprawdzony przepis na omlet
– Omlet biszkoptowy krok po kroku

Kalorie omlet biszkoptowy:
Porcja : 5-10 (zależy od wielkości)
Fit omlet biszkoptowy – ilość kcal: 66 / 1 omlet (nie licząc sosu, ani owoców)
Białko:5,29 g, tłuszcze: 3,59 g , węglowodany: 3,17 g / 1 omlet

Mam sprawdzony przepis na omlet od kilku lat. Przez to, że robiłam przeważnie go na śniadanie i szybko znikał z talerzy, nie zdążałam zrobić zdjęć na bloga. W końcu postanowiłam porządnie się za to zabrać i mam przepis na fit omlet biszkoptowy na słodko. Przepis jest naprawdę prosty, dlatego nie może go zabraknąć na moim blogu! Omlet biszkoptowy jest świetnym pomysłem na śniadanie dla całej rodziny i dla dziecka niejadka.
Jak przewrócić omleta na drugą stronę?

W całym przepisie największy problem to przewrócenie omleta na drugą stronę. Mam dwa patenty, ale wszystko zależy od wielkości, ja osobiście preferuję małą chochlę i wychodzą dość małe omlety, wtedy łatwiej przewrócić za pomocą jednej łopatki. W przypadku większego omleta używam dwóch łopatek, dzięki temu nic mi się nie rozwala. Drugi patent to na bardziej rozwalające się omlety – zsuwam omlet na talerz i patelnię przykładam do talerza, który odwracam na drugą stronę – tak jak mówię to stosuję w przypadku omletów, które nie mają w sobie mąki i są trudniejsze jak np. omlet bananowy (klik).
Jak zrobić omlet biszkoptowy?

Składniki na omlet biszkoptowy:
– 3 jajka
– łyżka mąki orkiszowej
– 2-3 spore łyżki jogurtu naturalnego
-* łyżeczka miodu (opcjonalnie)
– dodatki; owoce
Przepis na omlet biszkoptowy

Sposób przygotowania fit omleta biszkoptowego:
Oddzielamy białka od żółtek i białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jogurt naturalny, mąkę i opcjonalnie miód, mieszamy lub miksujemy. Dodajemy masę do ubitej piany i delikatnie mieszamy, żeby nie opadła piana- wtedy omlet jest bardziej puszysty. Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Na małym ogniu smażymy placuszki- wielkość omletów wedle uznania. Używałam chochli do nabrania masy i wychodziły średniej wielkości omlety. Smażymy 1-2 min i odwracamy na drugą stronę. Smażymy, aż spód się zarumieni- około 2 min na stronę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie dżem własnej roboty i jogurt naturalny!




1 Komentarze
Wyglądają bardzo apetycznie, szczególnie z tymi malinkami na wierzchu 🙂