Wszyscy lubią placki ziemniaczane! No dobra, prawie wszyscy. Klasyczna wersja jest bardzo tłusta, dlatego można łatwo to zmienić. Placki ziemniaczane z piekarnika są tak samo smaczne, a o niebo lżejsze! Klasyczne składniki, bez udziwnień, jedynie co się zmienia to brak oleju jak i mąka orkiszowa. Smakują jak tradycyjne placki ziemniaczane!
– Dietetyczne placki ziemniaczane
– Najprostszy przepis na placki
– Najlepszy przepis na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane kalorie:
Porcja : 5-10 (zależy od wielkości)
Fit placki ziemniaczane – ilość kcal: 88/ 1 omlet (nie licząc sosu)
Białko:2,91 g, tłuszcze: 0,71 g , węglowodany: 18,14 g / 1 omlet
Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika?
Składniki na fit placki ziemniaczane:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duża cebula
– 1 jajko
– 1 łyżka kopiastej mąki orkiszowej
– 1 pęczek koperku
– sól, pieprz
Sos do placków:
– jogurt grecki,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz
Sposób przygotowania placków:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Odciskamy nadmiar płynu (im mniej wody tym bardziej chrupiące). Dodajemy startą cebulę, lub pokrojoną bardzo drobno, wbijamy jajko, dodajemy pokrojony koperek i łyżkę mąki. Mieszamy składniki, solimy i pieprzymy.
Nagrzewamy piekarnik do 180-200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ziemniaczanej masy formujemy okrągłe placki i kładziemy na blaszkę. Osobiście robię dość cienkie, a duże placki, ponieważ wolę chrupiące. Placki pieczemy przez ok. 30 min, a po 15 min przewracamy na drugą stronę. Pilnujcie, żeby się nie przypaliły, wszystko zależy od piekarnika, każdy jest inny.
Podajemy z sosem czosnkowym; mieszamy jogurt grecki z czosnkiem, solą i pieprzem.
Smacznego!