Ostatnio mam bzika na punkcie różnego rodzaju tart. Próbowałam na słodko, wytrawno, szukałam idealnego przepisu na kruche ciasto. W końcu dopracowałam przepis na pyszną tartę i już nie zmieniam składników, bo tarta za każdym razem wychodzi świetnie. Przepis jest sprawdzony, a samo ciasto idealnie kruche.
– Sprawdzony przepis na kruche ciasto
– Najlepszy przepis na tartę
– Przepis krok po kroku
Tarta z jabłkami kalorie:
Porcja : 6
Fit tarta z jabłkami – ilość kcal: 345/ 1 kawałek
Białko:7,49 g, tłuszcze: 16,34 g , węglowodany: 42,12
Jak zrobić fit tartę z jabłkami?
Składniki na fit tartę:
Składniki na tartę:
– 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 100 g masła (zimne z lodówki)
– 1 jajko
– szczypta soli
– 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
Farsz do tarty jabłkowej:
– 1 kg jabłek
– cynamon
– sok z cytryny
– bułka tarta (na ciasto)
Sposób przygotowania tarty:
Składniki na ciasto miksujemy niedbale na najwyższych obrotach. Cały sekret w kruchości ciasta tkwi w szybkim połączeniu składników. Najważniejsza zasada- masło ma być bardzo zimne! Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz – jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelnię wykładamy masę jabłeczną i smażymy około 10 min, żeby nadmiar wody wyparował, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Ściągamy z ognia i przestudzamy.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Wyciągamy gotowe ciasto z lodówki, rozwałkujemy i przekładamy do formy na tarte (wcześniej formę natłuścić i posypać mąką, żeby ciasto się nie skleiło i nie spaliło). Nakłuwamy widelcem ciasto, żeby równomiernie wyrosło i posypujemy bułką tartą. Używam bułki tartej tylko w przypadku tarty jabłkowej (raz mi się zrobił zakalec jak soki z jabłek puściły, a dzięki bułce tartej nie ma tego problemu).
Gotowy farsz nakładamy na gotowe ciasto i na górę dodajemy paski z ciasta, które pozostało, aby góra również była chrupiąca.
Pieczemy około 30 min. Wszystko zależy od piekarnika- ja mam gazowy, więc u mnie tarta była w piecu przez godzinę. Najlepiej sprawdzać widelcem! Smacznego
1 Komentarze
Lubię wszystkie słodkości z jabłkami. Skuszę się na Twój przepis 😉