Rosół to tradycyjne polskie danie, które pamięta się od najmłodszych lat. Przygotowałam wersję równie smaczną, jak tradycyjny rosół, jednak zawiera mniej tłuszczu i jest dużo więcej warzyw. Do rosołu nie trzeba dodawać kostek rosołowych, ani całego kurczaka ze skórką. Prosty zamiennik to filet z kurczaka, który tłuszczu praktycznie nie ma, a w smaku rosół jest identyczny, jak oryginalna wersja.
Ten przepis jest idealny dla osób, które uwielbiają tradycyjną, niedzielną zupę, a jednocześnie dbają o dietę. Smak jest wyrazisty, wystarczy odpowiednie długie gotowanie!
Składniki:
– 4 l wody
– 2 piersi z kurczaka
– 6-7 marchewek
– 3 pietruszki (korzenie)
– duża cebula
– seler
– 2-3 gałązki koperku
– natka pietruszki
– 6 liści laurowych
– 6-7 ziaren ziela angielskiego
– makaron cienki, nitki
– por (cały)
– sól, pieprz, maggie (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy 4 l wody, gdy zacznie się gotować wrzucamy dwa filety z kurczaka razem z listkami laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Gotujemy ok. 15 min. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę, seler, por i kroimy (kto jak woli) w talarki lub paski. Cebulę opcjonalnie opalamy na palniku i całą wrzucamy do zupy. Dodajemy przyprawy i zieleninę. Sekretem jest długie gotowanie na małym ogniu. U mnie rosół gotuje się 1,5 h, po tym czasie w smaku przypomina rosół babci!
Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu al’dente.
Smacznego!
4 komentarze
Rosół zawsze na tak ! : )
Idealnie rozgrzewa w chłodne jesienne dni 🙂
Ehhhh jak ja bym zjadła taki rosołek, mimo że tak późno to zjadła bym ze smakiem. No ale przepis sobie spisałam , i że nie potrafie aż tak dobrze gotować to taki rosołek sobie muszę sama zrobić, najwyżej jeden dzień będzie rozpusty w jedzeniu i odpuszczę sobie dietę pudełkową.
Spokojnie Ci się uda- rosół jest naprawdę genialny i warto go zrobić!