Niesamowicie aksamitna zupa krem warzywna, którą można zrobić w każdej sytuacji, ponieważ składniki zawarte w tej zupie są dostępne w każdym domu. Błyskawiczna zupa, niesamowicie smaczna i sycąca. Można do niej użyć dodatków tj. grzanki, jogurt naturalny, pestki dyni, słonecznika-wedle uznania.
W zupie warzywnej można śmiało zmieniać składniki, dodawać, lub odejmować ilość wybranych warzyw, wszystko zależy jaki chcesz osiągnąć efekt.
W przepisie podałam, że użyłam 3 l wody, jednak najlepiej dobrać sobie samemu ilość wody, ponieważ wiele zależy od upodobań co do konsystencji zupy.
Składniki na zupe krem z warzyw:
– 3 l wody (można dać mniej, wtedy zupa krem będzie gęsta). Moja zupa jest lekko kremowa.
– 2 marchewki
– 2 pietruszki
– 2 średnie cebule
– 6-7 średnich ziemniaków (średnich)
– sól, pieprz, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5-6 listków laurowych, mieszanka ziół: pomidorki, bazylia i czosnek.
– 3 ząbki czosnku
– świeży koperek i pietruszka
Sposób przygotowania zupy krem z warzyw:
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w talarki/kostkę- nie ma większego znaczenia, ponieważ później zupa będzie miksowana. Do wody dodajemy obrane warzywa, ziarna ziela angielskiego, listki laurowe i gotujemy do uzyskania miękkości warzyw. Wyciągamy listki laurowe i ziele angielskie. Miksujemy zupę za pomocą blendera i ponownie wstawiamy na gaz. Dodajemy łyżkę soli, pieprz (wedle uznania), świeży koperek, pietruszkę i przeciskamy przez praskę 3 ząbki czosnku. Trzymamy chwilę na ogniu. Przyprawiłam dodatkowo gotową mieszanką ziół (kupioną na targu; bazylia, pomidorki koktajlowe i czosnek.
2 komentarze
Prosty przepis, a zupa prezentuje się pysznie i zdrowo 🙂
Zupy to super sposób na rozgrzanie się w zimowe dni 🙂 Są proste w przygotowaniu i można przemycić w nich wiele warzyw! Bardzo podoba mi się Twój pomysł.