Gwarantuję Wam, że każda osoba, która zrobi tą wersję burrito będzie zachwycona. Przepis jest banalnie prosty, łatwy i niebiańsko smaczny. Uwielbiam wersję nieco pikantniejszą, ale śmiało można kombinować z przyprawami wedle uznania. Burrito smaczne jest na ciepło i na zimno! Można śmiało wykorzystać jako lunch, czy główne danie. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam przepis!
Składniki:
– 6-8 placków tortilli (zależy od wielkości)
– Puszka czerwonej fasoli
– Mięso mielone wołowe 500 g
– Czerwona cebula
– Puszka kukurydzy
– 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1-2 kulki mozarella
– 3 ząbki czosnku
– pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka (ewentualnie chili), bazylia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od farszu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na łyżce oleju, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i wrzucamy mięso. Po około 5 minutach dodajemy puszkę czerwonej fasoli, kukurydzę, przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę mozarellę. Przykrywamy i dusimy około 20 min, raz na jakiś czas mieszając. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pod koniec duszenia przyprawiamy gotowy farsz wedle upodobania; ja zawsze robię nieco pikantną wersję jak klasyczne burrito; pieprz, sól, bazylia, słodka papryka i dość dużo ostrej papryki. Farsz powinien być dość gęsty. Na tortillę nakładamy farsz, posypujemy serem mozarellą, żeby ładnie skleiło placki i zawijamy w kopertę. Zawsze zaczynam od dołu, później lewa strona i prawa, jeśli będzie Wam się rozwalać placek (wszystko zależy od placków) użyjcie wykałaczek. Tak przygotowane tortille wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 min, do zarumienia się placków.
2 komentarze
Wygląda obłędnie! Zabrać coś takiego ze sobą do pracy jako lunchbox i od razu dzień staje się lepszy 🙂
Wygląda przepysznie! 🙂 Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!
Bardzo zachęcająco wyglądają przepisy, które wrzucasz. Ja też staram się jeść zdrowo i regularnie, najczęściej więc korzystam z cateringów dietetycznych, bo jestem zabiegana i nigdy nie mam czasu gotować.