Dziś mam dla Was przepis na filet z kurczaka w migdałach z batatami. Danie genialne, jednak polecam Wam zminimalizować częstotliwość jedzenia mięsa do minimum. Mięso najlepiej spożywać 1-2 razy w tygodniu.
Banalny przepis, szybki i naprawdę pyszny. Migdały bardzo mocno zmieniają smak fileta, co jest bardzo dużym plusem dla osób, które głównie swoją dietę opierają na drobiu. Danie jest idealne dla osób nisko węglowodanowych.
Składniki na kurczaka w migdałach:
– 200 g piersi z kurczaka
– 1 jajko
– 30 g płatków migdałów
– łyżka oliwy z oliwek
– sól, pieprz, curry,
– 500 g batatów + sok z cytryny, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania filetów z panierki migdałów:
Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Przygotowane bataty przyprawić pieprzem cytrynowym i ziołowym. Skropić sokiem z cytryny i zawinąć w folię aluminiową. Fileta z kurczaka umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż i przyprawić solą, pieprzem i curry. Tak przygotowane filety obtoczyć w jajku, a następnie w płatkach migdałów.
Można piec i smażyć. Osobiście preferuje pieczenie, wtedy pieczemy 12 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni w opcji grill (jeśli nie macie tej opcji przedłużcie czas, ale kontrolujcie filety). Druga opcja to smażenie na łyżce oliwy z oliwek. Gdy mięso zacznie przywierać do patelni należy dolać trochę wody. Najlepszą opcją jest pieczenie, ale szybszą smażenie. Sam zdecyduj.
Smacznego!