Krem z batatów powstał z resztek, które mi zostały z poprzedniego dnia. To był strzał w 10! Rewelacyjny smak, zrobienie zajmuje 20 min i przede wszystkim ZDROWY! 🙂 Bataty i paprykę najpierw upiekłam w piekarniku- kremy z pieczonych warzyw są dużo bardziej aromatyczne! Można podać z grzankami, pestkami dyni czy słonecznikiem.
Składniki na krem z batatów:
– 3 dość duże bataty
– 2 papryki
– łyżka masła
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– pieprz, sól, bazylia
– pestki dyni
– 1,5 l bulionu
Sposób przygotowania zupy z batatami i papryki:
Bataty obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Warzywa układamy na blaszce pokrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni na około 20 min. Zaglądajcie, żeby się nie spaliły. W tym czasie w garnku podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy upieczone warzywa i zalewamy bulionem (miałam zamrożone kostki z wcześniej przygotowanego bulionu). Gdy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Teraz czas na przyprawy- pieprz, sól i bazylia według mnie w zupełności wystarczą, jednak to kwestia upodobania 🙂 Smacznego!!
Jeśli chcecie, żeby zupa była bardzo mocno kremowa zalejcie 1 l bulionu, zamiast 1,5 l.
2 komentarze
super przepis. na pewno wypróbuję:)
Uwielbiam wszystko, co jest zrobione z pieczonej papryki. Szczególnie zupy i pasty kanapkowe. Twoja zupka wygląda naprawdę apetycznie. 🙂 Spróbuj pasty z pieczonej papryki, orzechów i kuminu – pyszota! 🙂