Ostatnio kupiłam formę do pieczenia muffinek i postanowiłam wykorzystać ją do przyrządzenia ciekawego i różnorodnego śniadania. Muffiny jajeczne to hit w naszym domu, są różnorodne, smaczne i można zrobić tyle kombinacji ile mamy wgłębień w formie. Wyszły świetne, dobre na ciepło i zimno. Takie mini frittaty.
Składniki na muffiny jajeczne:
– 6 jaj (można mniej, zależy ile chcecie muffinek)
– dodatki: pomidory, suszone pomidory, sałata lodowa, kukurydza, chuda wędlina, czerwona cebula – zależy od tego co macie w lodówce
– sól, pieprz, przyprawy
– odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Formę smarujemy masłem i wkładamy do każdego wgłębienia warzywa do połowy wysokości. Do każdego wgłębienia dawałam inne warzywa (mieszałam). Jajka rozbełtać z mlekiem i dodać sól, pieprz, oregano, bazylie. Mieszamy i zalewamy każde wgłębienie jajkiem do 3/4 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy muffiny na 20-25 min.
2 komentarze
Świetny przepis – chyba wypróbuję jutro na śniadanie 🙂 Tym bardziej, że już mi się znudziły omlety, jajecznice, jajka sadzone, na miękko, na twardo 😉 Te muffiny to będzie śniadaniowy powiew świeżości 😀
Jaki cudowny sposób *.* Kiedyś, jak będę miała taką możliwość na pewno to wypróbuje.