Niedzielna propozycja obiadu. Smacznie, zdrowo, pysznie! Rybę powinno się jeść najlepiej dwa razy w tygodniu, jednak większość osób tego nie robi. Ta propozycja posmakuje każdemu i może częściej będzie gościć na stole. Połączenie ryby ze szpinakiem daje gwarancję dobrego smaku!
Składniki:
– Mintaj (miałam mrożony)
– Szpinak
– 2 ząbki czosnku
– Sok z cytryny
– Pieprz, sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy
– Bataty: bataty, pieprz cytrynowy, ziołowy, czarny, sok z cytryny
– Sałatka: pomidorki z jogurtem naturalnym, pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Rybę rozmrażamy, myjemy i osuszamy papierem ręcznikowym. Na blachę wykładamy folię aluminiową kładziemy przygotowane ryby. Z obu stron nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Czas na szpinak. Rozmarażamy na patelni, gdy woda odparuje dodajemy łyżkę masła, dwa ząbki czosnku, pieprz, sól. Czekamy aż przestygnie i tak przygotowany farsz dajemy na rybę. Czas pieczenia: 20 min
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, cytrynowym i czarnym oraz sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową. Czas pieczenia: ok. 40 min (zależy od wielkości)
Sałatka: Pomidorki kroimy w kostkę, dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól i mieszamy- odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzła.
Bataty wkładamy do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach, po 20 min wkładamy do piekarnika rybę.
Gotowe! Smacznego 🙂