Dawno nie było żadnego przepisu, dlatego przychodzę do Was z szybką obiadową propozycją. Bardzo proste i aromatyczne danie- połączenie suszonych pomidorów i szpinaku jest jednym z lepszych i nie trzeba nic więcej dodawać. Ich fani z pewnością nie będą zawiedzieni.
Składniki na makaron ze szpinakiem:
– Makaron penne pełnoziarnisty ok. 300 g
– Suszone pomidory (ja dałam 3/4 słoiczka)
– 4 ząbki czosnku
– Szpinak 250 g
– Jogurt naturalny
– Sól (minimalnie-suszone pomidory same w sobie już są słone), pieprz, sok z cytryny
Sposób przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami:
Makaron gotujemy al dente według instrukcji. Na patelni rozmrażamy szpinak, gdy odparuje woda przeciskamy 4 ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę soku z cytryny. Mieszamy i wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Po chwili dodajemy 3-4 łyżki jogurtu i znowu przyprawiamy (ja użyłam swoich ulubionych przypraw tj. bazylia, oregano, pieprz cytrynowy i odrobina gałki muszkatałowej). Makaron odcedzamy i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i chwilkę trzymamy na ogniu. Gotowe. Można podawać, dekorujemy świeżą bazylią. Smacznego!
1 Komentarze
Połączenie szpinaku, makaronu, suszonych pomidorów i czosnku nie może źle smakować! 🙂