Nawet najbardziej wartościowe produkty można zniszczyć poprzez długie i nieprawidłowe przechowywanie. Witaminy i czynne substancje roślinne są wrażliwe na wysokie temperatury, a minerały w czasie gotowania mogą się rozpuścić i wypłukać. O czym należy pamiętać, aby produkty nie straciły cennych witamin i minerałów?
W przypadku przechowywania obowiązuje jedna reguła: owoce i warzywa trzeba zużyć jak najszybciej, dlatego też nie poleca się kupowania więcej owoców i warzyw niż na 3 dni. Jedynym sposobem, aby zachować większość zawartych składników w warzywach, jest krótkie blanszowanie. Hamuje to rozpadzie witamin.
Większość składników mineralnych i witamin traci się w czasie gotowania. Obróbka powinna być jak najdelikatniejsza, trzeba unikać nadmiernego, długiego podgrzewania. Jeśli można coś zjeść na surowo, lepiej nie stosować żadnej obróbki. Podam jeden przykład: Duszone jabłka tracą 1/5 magnezu, ¼ substancji balastowych, 1/3 potasu, i prawie połowę żelaza oraz ponad połowę witaminy C i kwasu foliowego. Substancje odżywcze niszczy nie tylko wysoka temperatura, ale także procesy mechaniczne, takie jak wyciskanie, filtrowanie, mielenie, suszenie.
Jednym z najlepszych sposobów przetwarzania jest gotowanie na parze. Pokrojone warzywa układa się na sitku i gotuje w garnku ze szczelną pokrywą, dzięki temu straty witaminy C wynoszą jedynie 10-20%, gdzie podczas zwykłego gotowania ginie 50% tej witaminy. Dbajmy nie tylko o to co spożywamy, tylko też należy pamiętać o właściwym przygotowaniu warzyw, aby nie straciły cennych witamin i składników odżywczych.
Gatunki warzyw, które zawierają dużo wody, takie jak szpinak czy pomidory, można po umyciu, gdzie są jeszcze wilgotne, pokroić na małe kawałki i włożyć do zimnego (!) garnka z pokrywką oraz pogrzać bez dodatku wody. Pomoże to zachować zawarte w nich substancje.
3 komentarze
Hej! Bardzo wartościowy wpis, szczególnie ostatni fragment o szpinaku i pomidorach, które należy umieścić w zimnym naczyniu i podgrzewać bez wody! Wow! Lubimy takie ciekawostki i takiej jeszcze nie znaliśmy, dzięki! Przy okazji, co do przechowywania i ciekawostek, warto znać też niuanse typu, że nie powinno się przechowywać jabłek i marchwi razem bądź też blisko siebie!
Dlaczego tak? ☺
Co konkretnie „dlaczego tak” ?:)