Mój ulubiony obiad, który zawsze robił mi tato. Postanowiłam trochę zmodyfikować przepis, aby nadawał się do zjedzenia dla osoby dbającej o linie. Zdecydowanie polecam, połączenie makaronu ze szpinakiem i kurczakiem daje niepowtarzalny smak. Obiad robi się w ekspresowym tempie 🙂
Składniki na makaron w sosie szpinakowym:
– Makaron pełnoziarnisty
– 2 Piersi z kurczaka
– Opakowanie szpinak
– Cebula
– 2 ząbki czosnku
– Sól, pieprz, gałka muszkatałowa
– 2 łyżki twarogu
– Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania makaronu z kurczakiem i szpinakiem:
Makaron ugotować wg. przepisu al dente. Kurczaka pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, po czym dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać mięso. Chwilę smażyć mięso po czym dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszać do póki kurczak się lekko zarumieni. Dodać szpinak i 2 łyżki wody. Dodać przyprawy, i poczekać aż szpinak się rozmrozi i zmięknie. W tym czasie można przygotować sos.
Jak zrobić sos szpinakowy
10 dag mrożonego szpinaku poduś na łyżeczce oliwy. Dodaj 2 łyżki twarożku. Przypraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron wymieszać ze szpinakiem, kurczakiem i wlać sos.
Gotowe 🙂
Smacznego!
4 komentarze
Zrobiłam i było naprawdę smaczne 🙂
Bardzo się ciesze!:)
Bardzo smaczne, uwielbiam makaron ze szpinakiem
Super przepis, już wiem co będę gotowała jutro na obiad 😉