Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych? Jednak oryginalne placki są bombą kaloryczną jeszcze w połączeniu ze śmietaną! Postanowiłam spróbować trochę zmodyfikować przepis i zrobić wersję light placków warzywnych. Oto moja propozycja:
Kalorie placki warzywne:
Porcja: 8
Fit placki – ilość kcal: 109
Białko:3,64 g , Tłuszcze: 1,31 g, Węglowodany: 21,75 g
Składniki na placki warzywne:
– 1 kg ziemniaków
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– Majeranek
– Oliwa z oliwek
Sos do placków:
– Jogurt naturalny
– 1 łyżeczka chrzanu/musztardy (zależy kto co preferujeJ )
-sól, pieprz
Sposób przygotowania fit placków warzywnych:
Ziemniaki obrać i umyć, zetrzeć na tarce na dużych bądź małych oczkach (ja zrobiłam pół takie pół takie, i zdecydowanie lepsze wyszły starte na małych oczkach). Cebulę również zetrzeć na małych oczkach. Jeśli jest taka możliwość można zmiksować ziemniaki i cebulę ponieważ starcie ziemniaków trwa dość długo a ziemniaki będą „ciapką” i placki lepiej wyjdą. Starte ziemniaki posól i odstaw na 10 minut po tym czasie należy odlać wodę i dodać resztę składników tj. cebulę, 2 jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Placki można wyłożyć do piekarnika bądź usmażyć na patelni bez tłuszczu. Jeśli chodzi o piekarnik to należy wyłożyć blachę papierem do pieczenia, posmarować oliwą z oliwek nałożyć zrobione placki do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25 min w 200 stopniach. Placki można usmażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu (trzeba sprawdzać widelcem kiedy są gotowe w zasadzie jest to kilka minut).
W międzyczasie robimy sos chrzanowy/musztardowy.
Jogurt należy wymieszać z łyżeczką chrzanu bądź musztardy dodać sól i pieprz. Wstawić do lodówki na 15 min aby smak się „przegryzł”.
Placki podawać z sosem.
Smacznego!
P.S. Ważna informacja: Standardowy placek ma aż 250 kcal a tutaj placek ma zaledwie 25 kcal. Niemożliwe a jednak 🙂
A Wy macie jakieś sprawdzone sposoby na placki w wersji fit ?