Kto z Was nie lubi pieczonych ziemniaczków? Zrobione w odpowiedni sposób nie są tuczące. Nie musimy z nich rezygnować, jeśli zachowamy umiar i sposób przyrządzenia ziamniaki spokojnie mogą występować w diecie. Ziemniaki w połączeniu z różnymi sosami tj masło, śmietana to bomba kaloryczna! Jednak można przyrządzić zdrowe pieczone ziemniaki, które mają zaledwie 80 kcal/ 100 g.
Przepis na fit pieczone ziemniaki!
Kalorie pieczone ziemniaki:
Porcja : 3
Fit pieczone ziemniaki – ilość kcal: 356
Białko: 6 g, tłuszcze: 13,61 g, węglowodany: 54,36 g
Zdrowe pieczone ziemniaki :
– 1 kg ziemniaków
– Przyprawy: tymianek, ostra papryka, zioła prowansalskie, świeży koperek
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– Pieprz, sól
Sposób przyrządzenia fit pieczonych ziemniaczków:
– Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Oliwę z oliwek łączymy z tymiankiem, ostrą papryką, ziołami prowansalskimi i dodajemy świeży koperek. Ziemniaki obtaczamy w marynacie (możemy użyć pędzla). Gotowe ziemniaczki układamy na papierze do pieczenia bądź folii aluminiowej (posmarowanej wcześniej oliwą z oliwek małej ilości, żeby ziemniaki się nie przypiekły) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30-40 min. Po upływie 15-20 minut ziemniaki należy przewrócić aby równomiernie się upiekły.
Przepis na pierś z kurczaka ze szpinakiem
Do pieczonych ziemniaczków polecam nadziewany filet z kurczaka szpinakiem i mozarellą!
Kalorie piersi ze szpinakiem i mozarellą
Porcja : 3
Fit faszerowana pierś z kurczaka – ilość kcal: 166
Białko: 24,78 g, tłuszcze: 5,84 g, węglowodany: 2,83 g
Filet z kurczaka nadziewany szpinakiem i mozzarellą:
– 2x filet z kurczaka
– Świeży szpinak
– Kulka mozzarelli
– Sól i pieprz
Sposób przyrządzenia kurczaka faszerowanego szpinakiem:
– Fileta myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienkiego kotlecika. Dodajemy sól i pieprz wykładamy na nim szpinak (wedle uznania) dodajemy dwie małe kulki mozzarelli. Zwijamy mięso i „zszywamy” wykałaczkami tam aby całość się dobrze trzymała (można delikatnie oprószyć solą i pieprzem). Tak przygotowane mięso dajemy do piekarnika. Mięso należy piec w 200°C przez około 25 min. Po wyciągnięciu mięsa należy wyjąć wykałaczki. Gotowe mięsko można posypać świeżym koperkiem.
Do obiadu dodałam ogórki konserwowe – PYCHA!