Dzisiejsza propozycja na obiad to pierś z kurczaka w sosie musztardowo – miodowym podane na liściach sałaty z odrobiną winogrona. Owoce dodały świeżości obiadu – nie spodziewałam się, że winogron doda bardzo dużo smaku. Obiad zdecydowanie jeden z lepszych do którego będę często wracała.
Kalorie pierś z kurczaka z miodem:
Porcja: 4
Fit pierś z kurczaka – ilość kcal: 226
Białko:27,18 g , Tłuszcze: 9,05 g, Węglowodany: 6,08 g
Składniki na filet musztardowy:
– 500 g piersi z kurczaka
-sałata lodowa lub jakakolwiek inna
Marynata do mięsa:
– 1 łyżka musztarda
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
Sposób przygotowania fileta w sosie miodowym:
Pierś z kurczaka lekko rozbijamy aby nie była zbyt gruba, następnie kroimy w paski. Mięsko zostawiamy i przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek dodajemy do tego 1 łyżkę musztardy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczkę tymianku, łyżeczkę octu balsamicznego, łyżkę miodu, łyżeczkę soku z cytryny dodajemy pieprz i sól i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pierś z kurczaka układamy w naczyniu tak aby całe mięso się zmieściło wlewamy przygotowaną marynatę na mięso i odkładamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy mięso na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowe mięso podajemy na liściach sałaty razem z winogronem.
Smacznego!