Najpopularniejsza sałatka na świecie jaką jest sałatka cezar już jest dostępna na moim blogu. Odkąd pamiętam cezar należy do moich ulubionych sałatek. Nie wiem dlaczego tak późno postanowiłam ją zrobić w domu, ale ważne, że wyszła i smakowała niesamowicie! Dlaczego ta sałatka jest uwielbiana przez tyle osób? To zwyczajnie chodzi o…
Sos do sałatki cezar
Diabeł tkwi w sosie, dlatego też bardzo mocno przywiązywałam uwagę do sosu, który idealnie będzie współgrał z resztą sałatki, ale jednocześnie nie będzie tak kaloryczny jak w klasycznym przepisie. Genialna, ukochana, przepyszna sałatka!
Kalorie sałatki cezar
Porcja : 2-3
Fit sałatka cezar – ilość kcal: 250
Białko: 29,93, tłuszcze: 11,12, węglowodany: 5,51
Składniki na sałatkę cezar:
– sałata rzymska
– rukola
– 1-2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 2 plastry boczku/bekonu (dla łasuchów)
– pomidorki koktajlowe
– grzanki z chleba tostowego
– parmezan
Fit sos do cezara:
– 2 filety anchois (opcjonalnie, nie każdy lubi)
– łyżka majonezu
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki cezar:
Sos do sałatki cezar:
Fileciki anchois wyciągamy z zalewy, nie odsączamy. Kroimy jak najdrobniej, następnie rozgniatamy widelcem (ważne, żeby była jednolita konsystencja). W miseczce mieszamy anchois z majonezem, jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Odstawiamy.
Dietetyczna sałatka cezar:
Kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem i waszymi ulubionymi przyprawami. Osobiście przyprawiłam gotową mieszanką przypraw do kurczaka, kupioną na targu. Nie kupuje mieszanek w supermarketach, gdzie są niepotrzebne dodatki i wspomagacze smaku. W tej mieszance można znaleźć takie przyprawy jak: papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, gała muszkatałowa, kolendra. Polecam samemu przygotować sobie gotową mieszankę do przyprawiania lub kupić gotową w sklepie z przyprawami (nie supermarket).
Tak przygotowane filety usmażyłam na grillu elektrycznym bez grama tłuszczu. Pokrojony w plastry boczek ułożyć na suchej patelni- gdy się lekko skurczy i zrumieni, przewracamy na drugą stronę i podpiekamy. Chleb tostowy kroimy w kostkę (odcinamy skórki) i podsmażamy na patelni do zrumienienia na łyżce oleju (niestety zapomniałam później o grzankach, dlatego na zdjęciu ich nie ma:)).
Do miski dodajemy sałatę rzymską i rukolę, mieszamy i wlewamy zrobiony sos. Gotową mieszankę wykładamy na talerz, dodajemy kurczaka, boczek, pokrojone pomidorki koktajlowe i posypujemy parmezanem. Na koniec dodajemy grzanki, o których ja zapomniałam, ponieważ sałatka zniknęła po 2 minutach!
Smacznego!
2 komentarze
Świetny przepis, Ty Pati jednak jak coś zrobisz to wymiata. Smacznego:P
Dzięki! 🙂 Ta sałatka wyszła obłędnie, więc polecam 😀 Następnym razem spróbuje bez anchois, żeby porównać smak 🙂