Rozgrzewająca zupa krem idealna na chłodniejsze dni! Uwielbiam kremy, wspaniale rozgrzewają organizm i sprawiają, że wolniej się on wychładza – co sprawia, że są idealne na zimniejsze dni/wieczory. Dodatkowo olbrzymią rolę grają przyprawy, a głównym bohaterem dzisiejszej zupy jest curry, która jest uważana za jedną z najzdrowszych przypraw świata.
Do tej aromatycznej zupy zdecydowanie polecam dodatki w postaci grzanek, które świetnie się sprawdzają i odrobinę rukoli. Spróbuj, może też polubisz oryginalny smak i połączenie!
Składniki na wege zupę:
– 2-3 l bulionu (w zależności od konsystencji kremu)
– 2 białe cebule
– 2-3 marchewki
– 2 bataty
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 ząbki czosnku
– papryka czerwona
– łyżeczka curry, sól, pieprz, słodka papryka, czarnuszka, tymianek
– dodatki: grzanki, rukola
Sposób przygotowania kremu z batatów:
Obieramy i kroimy warzywa w kostkę (obojętnie jak, zupa będzie miksowana); cebulę, marchew, bataty i paprykę. Nalewamy wodę do garnka i dodajemy nasze przygotowane warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw około 20 min. Do zupy dodajemy czerwoną soczewicę i przyprawy. Uważamy, ponieważ soczewica wchłania dużą ilość wody, więc możemy jej dolać, jeśli nie chcemy bardzo gęstego kremu. Gotujemy kolejne 20 min, po tym czasie miksujemy zupę na jednolity krem. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i opcjonalnie więcej przypraw.
Podajemy z grzankami i/lub rukolą. Spróbujcie połączenia z rukolą!