Ekspresowy, zdrowy pomysł na obiad! Ryż curry z warzywami gości u mnie dość często z racji szybkiego przygotowania. Zamiast mrożonych warzyw możecie użyć świeżych, które akurat macie w domu. Dla mnie najlepsze połączenie curry z ryżem, warzywa są pięknym dopełnieniem całości, szczególnie ugotowane na parze! Ryż z warzywami w sosie curry będzie idealny na kolacje jak i lekki obiad.
Składniki na ryż curry z warzywami:
– Ryż brązowy (2 woreczki)
– Jogurt naturalny/grecki (pół na pół)
– Warzywa mrożone ze szpinakiem 450 g
– 2 ząbki czosnku
– Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z dodatkiem soli i łyżeczki curry. Warzywa (mogą być świeże, ale ta mrożonka ze szpinakiem jest genialna) gotujemy w parowarze- są dużo smaczniejsze, niż z patelni. 5 min przed końcem gotowania na parze, przeciskamy przez praskę czosnek i mieszamy z warzywami. Warzywa gotowane na parze są genialne! Na talerz nakładamy warzywa, ugotowany ryż i sos curry do polewania; jogurt naturalny mieszamy na pół z jogurtem greckim dodajemy curry (wedle uznania – dałam naprawdę dużą ilość) pieprz, sól i mieszamy. Polewamy ryż i warzywa. Całość można wymieszać ze sobą, co później uczyniłam.
Z racji tego, że uwielbiam ryż i wszelkie kombinacje na blogu pojawi się więcej przepisów na:
ryż z warzywami z mlekiem kokosowym
ryż z warzywami na patelnie
ryż z kurczakiem i warzywami w sosie
Powyższe to jedne z moich ulubionych!