Od dziecka uwielbiam naleśniki, a 10 lat temu próbowałam je zrobić po raz pierwszy. Niestety z marnym skutkiem. 5 lat temu również nie wyszły, aż w końcu straciłam do nich cierpliwość. W końcu po miliardowych próbach udało mi się zrobić i nauczyć je robić. W tym temacie jestem totalnym antytalenciem, ale dzięki cierpliwości Tomka- udało się. Fenomenem jest to, że nie miałam problemów z naleśnikami z mąki pszennej i w ostateczności je robiłam tyle, że staram się nie używać w ogóle tej mąki. Naleśniki z mąki orkiszowej zawierają zdecydowanie więcej błonnika i są o niebo zdrowsze, niż z mąki pszennej. Uwielbiam je ze względu na uniwersalność!
U mnie dziś wystąpiły w dwóch kombinacjach- wytrawne były z pasztetem i kiełkami, a na słodko z owocami i jogurtem. Uwielbiam obie wersje!
O czym należy pamiętać smażąc naleśniki?
Długo nie potrafiłam zrobić normalnych, zwykłych naleśników. Jestem totalnym antytalenciem, jeśli o nie chodzi. W końcu po miliardowych próbach udało się! Sprzedam kilka patentów, która mi się przydały podczas smażenia:
– Należy przygotować średniej wielkości patelnię i chochlę.
– Rozgrzewamy na maxa suchą patelnię, wylewamy łyżkę oleju i zmniejszamy ogień, przecieramy ręcznikiem papierowym.
– Patelnia ma być natłuszczona, nie zalana olejem.
– Ciasto wylewamy na patelnię i rozprowadzamy po całej patelni nad ogniem (zdejmujemy z palnika).
– Pierwsze naleśniki zazwyczaj nie wychodzą, kolejne już tak.
– Natłuszczamy tylko na początku, każdy kolejny naleśnik smażymy na suchej patelni.
– Smażymy do chwili, gdy brzegi naleśnika staną się suche, zresztą to będzie widoczne. Około 15 s na stronę.
Składniki na fit naleśniki:
– mąka orkiszowa pełnoziarnista- 3 szklanki (ok. 360g)
– mleko 2%- 250 ml – jedna szklanka
– dwa jajka
– dodatki do naleśników- na słodko np. owoce lub wytrawnie
Sposób przygotowania fit naleśników:
Jaja ubijamy mikserem stopniowo dodając mąkę i mleko. Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy patelnie (np. za pomocą ręcznika papierowego) i smażymy na średnim ogniu z obu stron. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi, ale każdy kolejny już jest ok. Z przepisu wyjdzie około 10 naleśników.
Przepis sprawdzony, śmiało można robić. Smacznego!
2 komentarze
Coś za mało płynu, jak na tę ilość mąki
najpierw spróbuj zrobić, zanim się wypowiesz 😀 Sprawdzony przepis w 100% wychodzą.