Dawno nie jadłam tak genialnej zupy! Uwielbiam soczewicę, ale nigdy nie łączyłam jej z żadnym mięsem. Mała ilość nie zaszkodzi, a totalnie zmienia się jej smak. U mnie standardowo duży gar zupy na 4-5 l, dlatego składniki są zwiększone, jeśli nie gotujecie takich dużych ilości, możecie spokojnie zmniejszyć o połowę! Warto spróbować, zupa ląduje na mojej liście ulubionych!
Składniki:
– 4 l bulionu warzywnego
– 4-5 marchewek
– 8 ziemniaków
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– 350 g wędzonej CHUDEJ kiełbasy
– 2 cebule lub jedna duża
– 2 ząbki czosnku
– 150 g czerwonej soczewicy
– mały słoiczek koncentratu pomidorowego
– sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, jedną marchew, pietruszkę i seler. Niech się gotuje powoli przez kilkanaście minut. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni wlewamy łyżkę oleju, po czym (jeśli jest nagrzana patelnia) dodajemy pokrojoną cebulę, kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka minut. Dodajemy do bulionu resztę warzyw i naszą smażoną mieszankę z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy czerwoną soczewicę, którą wcześniej należy opłukać pod bieżącą wodą, koncentrat pomidorowy i wszelkie przyprawy. Mieszamy i gotujemy około 15 min. Smacznego!