Jednym z moich najczęstszych i szybkich śniadań jest owsianka. Doskonale nadaje się do zabrania jej do pracy, szkoły, wycieczkę, trasę, ponieważ nadaje się zarówno na 1 i 2 śniadanie, jak i lunch. Owsianka jest bardzo wartościowym posiłkiem, zawiera mnóstwo witamin, minerałów, błonnika. Do tego można kombinować z nią na wiele sposobów. U mnie za każdym razem jest inna, ale część się powtarza, ponieważ mam swoje ulubione smaki.
Jak zrobić owsiankę do pracy?
Wystarczy słoik jak widać na powyższym zdjęciu i odrobina chęci. Nie musisz kupować „odpowiedniego” słoika do żywności. Wystarczy, że wyciągniesz stary słoik ze swojej spiżarni- nie dajmy się zwariować.
Składniki na owsiankę w słoiku:
Nie podam Wam dokładnych proporcji, ponieważ często robię wszystko na „oko”. Dopasowuje do wielkości mojego słoika. Jeśli wyjdzie Wam za dużo, po prostu zostawcie sobie na następny dzień.
– Jogurt naturalny
– Płatki owsiane
– Migdały
– Banan
– Wiórki kokosowe
– Suszony ananas
Sposób przygotowania owsianki w słoiku:
Płatki owsiane wymieszaj z jogurtem naturalnym i zostaw na noc, jeśli nie masz czasu wystarczy wymieszać z rana i też będzie w porządku. Częściej stosuje drugą metodę, ponieważ wieczorem zapominam o tym. Dodaj pokrojonego banana, suszony ananas, migdały i wiórki kokosowe. Dodaj w ilościach NIE przesadzonych. Wymieszam i całość włóż do przygotowanego słoika i na wierzch posyp suszonym anansem, migdałami i wiórkami kokosowymi.
Zajmie Ci to maksymalnie 5 min!
2 komentarze
Ależ bym zjadła taką owsiankę. Dziś zapomniałam śniadania do pracy i na śniadanie były firmowe słodycze reklamowe…. 🙂
Nie cierpię owsianek, ale ta wygląda obiecująco 🙂