Niedziela to dla mnie dzień pysznych śniadań, gdzie nigdzie nie muszę się spieszyć, dlatego dziś przygotowałam omlet na słodko! Jeśli do tej pory wychodziły Ci płaskie, suche i nie puszyste omlety to dobrze trafiłeś! Ten omlet jest puszysty, pyszny, sycący i małokaloryczny. Uwielbiam różnorodność omletów, gdzie są dobre na ciepło jak i zimno, co sprawia, że jest to uniwersalne danie, które można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.
Składniki:
– 2-3 jajka (dałam dwa duże z naturalnego chowu)
– 2 łyżki mąki kukurydzianej (ok. 20-30 g)
– banan
– kiwi
– winogrono
Sposób przygotowania:
Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki: banan, jajka i mąkę. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelnię i wlewamy przygotowaną masę. Przykrywamy patelnię. Smażymy na małym ogniu. Trzeba pilnować, żeby omlet się nie przypalił. Ma być piękny złocisty kolor. Po kilku minutach przewracamy. W tym czasie obieramy i kroimy kiwi i winogrono.
Można dodawać z innymi dodatkami typu masło orzechowe, dżem, syrop klonowy. Kwestia wyboru, u mnie dziś zagościły same owoce.
4 komentarze
Ciekawy pomysł szczególnie dla dzieci 🙂 Choć osobiście preferuję wytrawne omlety.
Świetny przepis, lato w pełni a ja jeszcze z lekką oponką. Fit śniadanie już mam na szczęście z głowy 🙂
Ja nie dodaję mąki, a omlety również wychodzą puchate. Sekret tkwi chyba w blenderze, bo faktycznie cała masa jest bardzo dobrze napowietrzona 😀
Ile ma kcal twój omlet ?