Uwielbiam bataty odkąd je odkryłam dość często u mnie goszczą. Tym razem postanowiłam wypróbować faszerowane bataty z rukolą i sosem czosnkowym. Co za kosmos! Niesamowicie smaczne lekko pikantne przez peperoni (jeśli nie lubisz pikantnych rzeczy to zdecydowanie sobie odpuść peperoni). Dużą zaletą jest to, że są tak samo smaczne na ciepło i zimno. Idealne na obiad, kolacja czy też lunch do pracy!
Składniki na faszerowane bataty:
ilość dodatków wedle uznania – ja zawsze dodaje je na „oko”
– 4 większe bataty
– Ser feta
– Suszone pomidory
– Rukola
– Pomidorki koktajlowe
– Papryka pepperoni (można pominąć, jeśli chcesz mieć łagodną wersję)
– Czerwona cebula
– Jogurt naturalny
– 2 ząbki czosnku
– Pieprz, sól, bazylia, sok z cytryny
Sposób przygotowania fit batatów:
Bataty myjemy i kroimy wzdłuż na dwie części. Układamy je na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego pieca w 200 stopniach na około 30 min – bataty w środku mają być miękkie. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy, dodajemy pokrojone w małe kawałki suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, papryke peperoni (można pominąć, jeśli nie chcesz mieć ostrej wersji), czerwoną cebulę i rukolę. Wszystkie dodatki mają być bardzo drobno pokrojone.
Czas na sos- jogurt naturalny (gęsty) przekładamy do miseczki, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pieprz, sól, bazylia i odrobina soku z cytryny. Mieszamy i wkładamy do lodówki.
Gdy bataty są już gotowe wydrążamy miąższ ze środka łyżką uważając, żeby zostawić trochę po bokach i przekładamy do miseczki z farszem. Mieszamy. Przyprawiamy : sól, pieprz, bazylia. Gotowy farsz nakładamy do wydrążonych łódeczek z batatów. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10-15 min. Po wyjęciu podajemy z dipem czosnkowym i rukolą. Smacznego!