Mam dla Was kolejny hicior, który będzie u mnie gościć zdecydowanie częściej. Krem wyszedł bardzo smaczny, a smak kalafiora nie był o dziwo, aż tak mocno wyczuwalny. Krem jest delikatny i mega aromatyczny dzięki koperkowi, więc nie zapomnijcie go dodać.
Składniki na krem z kalafiora:
– 1 l bulionu warzywnego
– 450 g kalafiora (mrożony lub świeży)
– 2 ziemniaki
– marchew
– por (biała część)
– cebula
– koperek
– gałka muszkatałowa, sól, pieprz,
Sposób przygotowania kremu z kalafiora:
Bulion gotujemy przy użyciu domowej kostki rosołowej (przepis TUTAJ). Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Gdy woda się zagotuje wrzucamy warzywa do bulionu. Gotować około 20 min do czasu, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy przy użyciu blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy sól, pieprz, gałka muszkatałowa i dodajemy pokrojony świeży koperek. Mieszamy.