Uwielbiam pieczone warzywa, jednak marchewki w tym temacie są zdecydowanie najlepsze. Idealny pomysł na przekąskę, czy kolacje. Do frytek można zrobić sos czosnkowy lub ziołowy. Najzabawniejsze jest to, że gdybym miała wybierać frytki z ziemniaków czy marchewki, wybrałabym zdecydowanie z marchewki. Smak jest obłędny! Taka kolacja będzie u mnie zdecydowanie częściej gościć.
Składniki:
156 kcal, 1,57 g białka, 10 g tłuszczu, 16 g węglowodany
– 3 duże marchewki
– łyżka soku z cytryny
– tymianek
– koperek świeży
Sposób przygotowania:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Marchewki skrapiamy sokiem z cytryny i łyżką oliwy z oliwek. Przyprawiamy tymiankiem i świeżym koperkiem. Wkładamy do piekarnika na około 20-30 min.
4 komentarze
Widziałam na innych stronach takie fryteczki z różnych warzyw, ale szczerze mówiąc nie mogę się do nich przekonać
Spróbuj! Nie sprawdzisz jak smakują, jeśli nie zaryzykujesz 🙂 Są naprawdę przesmaczne 🙂
a dziękuję
Podobno miał najwięcej km przebiegniętych w pierwszej połowie. 15 kwietnia jest półmaraton w Poznaniu, może się wykazać.