Sałatka z mięsem i owocami, to idealna propozycja na obiad w upalne dni. Sałatka wyszła znakomita, jest pożywna i zdrowa. Robiłam ją kilkakrotnie, częstowałam nią wiele osób i tak przygotowana, posmakowała nawet osobie, która nie znosi połączenia mięsa z owocami.
Składniki na fit sałatkę :
– filet z kurczaka (przyprawy: majeranek, sól, pieprz ziołowy)
– sałata lodowa
– mango
– winogrona
– pomidor
– melon
– ananas
– ogórek
– cytryna
– sos miodowo musztardowy
– ocet balsamiczny
Sposób przygotowania sałatki:
Filet z piersi z kurczaka podzielić na połówki, umyj pod wodą, usuń żylaste części. Natnij mięso na górnej jego częsci w trzech miejscach. Przypraw mięso majerankiem, solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Tak przygotowane mięso poukładaj na kratce w poprzek, ustaw kratkę na środkowej półce. Włącz termoobieg i nastaw piekarnik na 170 stopni. Grilluj około 30 min. Jeśli masz piekarnik gazowy to zwiększ temperaturę o 10-20 stopni.
Sałatę, mango, pomidora, melona, ogórka, ananasa i winogrona pokrój w kostkę. Całość wymieszaj, mięso ułóż na górze. Zalej sosem miodowo musztardowym i na końcu polej octem balsamicznym.
Sos miodowo- musztardowy (przygotowanie zajmuje 3 min)
– 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka płynnego miodu, 1-2 ząbki czosnku, 5-6 łyżek oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki. Dressing powinien mieć konsystencję płynną.