Kuskus z warzywami to pożywne danie, świetne na ciepło i zimno, lekkie i zdrowe. Kuskus sam w sobie jest smaczny, dodając warzywa, ząbki czosnku i przyprawy zapewnisz sobie szybki, zdrowy obiad. Idealny posiłek na upały.
Składniki na kuskus z warzywami:
– kuskus
– marchewka
– kukurydza
– papryka
– pomidory
– 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania kuskusu z warzywami:
Kaszę przygotuj tak jak na opakowaniu. Zalej gorącą wodą w stosunku 1:1. Warzywa umyj, obierz i pokrój na drobno. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj warzywa. Duś na wolnym ogniu podlewając wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przyprawy; tymianek, oregano, pieprz ziołowy, cytrynowy, sól. Przez 10 min duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Wyciągnij ziele angielski i liść laurowy, dodaj kaszę kuskus i wymieszaj. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Duś przez kilka minut. Gotowe.
Dodatkowo do takiego dania, możesz zrobić sos czosnkowy. Do jogurtu naturalnego dodaj kilka ząbków czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj.
Zapraszam na FACEBOOKA i INSTAGRAM.